30 kwietnia 2017

Żytnio-orkiszowa pełnoziarnista pizza na proszku do pieczenia


CZEŚĆ!!

Kochani, jak już wczoraj pisałam- dziś mam dla Was przepis na pizzę! I to nie byle jaką, gdyż na spodzie żytnio-orkiszowym. Zamiast drożdży użyłam proszku do pieczenia co znaczącą przyspiesza czas jej przygotowania- chcąc zrobić pizzę na drożdżach w przypadku mąki pełnoziarnistej innej niż pszenna czas wyrastania jest dłuższy.


Pizza wyszła PYSZNA! Prosty sos pomidorowy na bazie passaty, pomidory- zarówno świeże, jak i suszone oraz ser z wczorajszego przepisu (KLIK). Do tego ulubiona "trawa" i obiad gotowy! Oczywiście to jest jedynie propozycja podania- użyjcie takich dodatków jakie najbardziej lubicie! Słonecznego dnia!!!



Sos
  • Ok. 250ml passaty pomidorowej 
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej 
  • 2 Łyżeczki oregano 
  • Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz pieprzu 

Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy sos przez ok. 5 minut bardzo często mieszając- musimy zredukować nadmiar wody z passaty.

Dodatki

  • 1 Duży pomidor malinowy, opłukany i pokrojony w kostkę 
  • 4 Pomidory suszone, pokrojone w paseczki 
  • Dowolna ilość sera, na który przepis pojawił się wczoraj (TUTAJ) 
  • Ulubione liście- u mnie szpinak, bo tylko on był "na składzie" 
  • Płatki drożdżowe 
Ciasto
  • 50g Pełnoziarnistej mąki żytniej (2000) 
  • 50g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej 
  • 20g Mąki kukurydzianej 
  • 1 Łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2 Łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 Płaska łyżeczka soli himalajskiej 
  • 65-70g Letniej wody 
Składniki łączymy stopniowo dolewając wodę. Ciasto wyrabiamy min. 5 minut- ma być elastyczne i odrobinę twardsze od zwykłego. Ciasto rozwałkowujemy na dowolny kształt (u mnie koło o średnicy 24 cm) na blaszce do pizzy-można tak jak ja użyć spodu tortownicy, zawijamy brzegi i przekładamy na talerz- zostawiamy na kilka minut.

Przed pieczeniem zwilżamy brzegi ciasta oliwą z oliwek. Piekarnik wraz z blaszką/spodem tortownicy nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Przekładamy ciasto na gorącą blachę, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 10 minut. Wyciągamy i nakładamy sos oraz dodatki, posypujemy oregano i pieczemy przez 15 minut. Czekamy, aby lekko przestygła w piekarniku, wyciągamy, posypujemy płatkami drożdżowymi i JEMY!

SMACZEGO!


1 komentarz: