CZEŚĆ!
Dziś mam coś dla fanów kapustki! Danie a'la gołąbki, jednak z większą ilością kapusty- pojawia się ona również w farszu. Wybór pomiędzy kaszą gryczaną paloną a niepaloną pozostawiam Wam (przypomnę tylko, że ta niepalona posiada więcej właściwości odżywczych).
Do
tego oczywiście passata pomidorowa- bo co to za gołąbki bez pomidorowego
aromatu? Całość wyszła przepysznie, a sposób podania jest bardzo wygodny dla
konsumującego, gdyż można spokojnie zwinąć gołąbka jak naleśnik i nic
nie ucieknie z środka!
Gorąco
polecam i życzę wspaniałego dnia!
Składniki (jedna
porcja widoczna na zdjęciu)
- 10 Liści młodej kapusty, drobno poszatkowane + 2 największe liście
- 1 Cebula, drobno posiekana
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- 300ml Passaty pomidorowej
- 2 Łyżki koncentratu pomidorowego
- 70g Niepalnej kaszy gryczanej, opłukanej i ugotowanej w stosunku 2:1 (woda:kasza)
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 1 Łyżeczka cebuli suszonej
- Szczypta soli himalajskie oraz pieprzu (wedle gustu)
- 1 Łyżeczka papryki słodkiej
- 2 Łyżeczki czosnku niedźwiedziego/suszonej pietruszki
- Szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie
Dwa największe liście wrzucamy na parę na 2-3 minuty. Na
patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do
zeszklenia. Następnie dorzucamy kapustę i przesmażamy całość. Dodajemy 3-4
łyżki wody/bulionu i dusimy do miękkości (ok. 35-45 minut), mieszając co jakiś
czas. Pod koniec dodajemy kaszę, przyprawy, koncentrat oraz passatę pomidorową,
całość mieszamy i dusimy całość jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Farsz
przekładamy do liści i gotowe!
SMACZNEGO!
Ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com