11 kwietnia 2017

Burger pieczarkowo-gryczany w portobello


 CZEŚĆ!

Dzień dobry Kochani! Święta lada dzień, a ja nadal nie posprzątałam… koniecznie muszę to dziś zrobić. Jednak kiedy patrzę w stronę szafy to mam ochotę uciekać gdzie pieprz rośnie. Tyle szczęścia, że udało mi się w weekend nadrobić zaległości związane z uczelnią, więc mam teraz odrobinę więcej czasu.


Mam dla Was przepis na burgery z pieczarek i kaszy gryczanej- czyż nie jest to połączenie idealne? A kiedy dołożymy do tego ogórki kiszone i musztardę to chyba nikt się nie oprze! Burgery podałam w formie wegeburgera, ale zamiast bułki użyłam portobello do tego pomidor, bakłażan , dynia i płatki drożdżowe- mniam. Oczywiście to jest przykładowy sposób podania- zachęcam do użycia Waszych ulubionych składników! Miłego i pogodnego dnia!


Składniki
  • 50g Niepalonej kaszy gryczanej + łyżka warzyw suszonych,  kasza porządnie opłukana i ugotowana z warzywami suszonymi (używam marki MAKAR)
  • 20g Mąki gryczanej
  • 350g Pieczarek, obranych, opłukanych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • 2 Łyżki warzyw suszonych
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych
Przyprawy
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • 1 Łyżeczka sosu sojowego
  • 1 Łyżka cebuli granulowanej
  • 1 Łyżka czosnku suszonego
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek i cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy 2 łyżki warzyw suszonych oraz pieczarki, dusimy całość pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy przyprawy  i dusimy do momentu redukcji wody z patelni. Gdy na patelni zostaną tylko pieczarki wyłączamy palnik.

Pieczarki łączymy z mąką oraz kaszą za pomocą dłoni. Lepimy dwa duże burgery i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę- masa po połączeniu jest wilgotna. Po tym czasie smarujemy kotlety oliwą z oliwek i pieczemy po ok. 20 minut z każdej strony w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

+
  • 4 Duże portobello
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 Plastrów dyni piżmowej
  • 4 plastry bakłażana
  • 2 Plastry pomidora
  • Musztarda, ketchup (opcjonalnie), czosnek suszony, pieprz, płatki drożdżowe, oliwa z oliwek, rukola.
Pieczarki umyć, posmarować oliwą z oliwek i podpiec ok. 5-10 minut. Bakłażana oraz dynię posypać czosnkiem, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi i upiec do miękkości. Pieczarki oraz warzywa pieczemy razem z kotletami.

Wykonanie
Na patyczek od szaszłyka nabijamy po kolei- portobello, 2 x dynię, bakłażana, kotleta, plastry ogórków kiszonych, musztarda, pomidor, 2 x dynia, bakłażan, portobello.
Ozdabiamy rukolą i gotowe! (uwagi: burger jest wysoki- najlepiej przewrócić go na boczek i kroić nożem)


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz