CZEŚĆ!
Dzień dobry Kochani! Święta lada dzień, a ja nadal nie
posprzątałam… koniecznie muszę to dziś zrobić. Jednak kiedy patrzę w stronę
szafy to mam ochotę uciekać gdzie pieprz rośnie. Tyle szczęścia, że udało mi
się w weekend nadrobić zaległości związane z uczelnią, więc mam teraz odrobinę
więcej czasu.
Mam dla Was przepis na burgery z pieczarek i kaszy
gryczanej- czyż nie jest to połączenie idealne? A kiedy dołożymy do tego ogórki
kiszone i musztardę to chyba nikt się nie oprze! Burgery podałam w formie wegeburgera,
ale zamiast bułki użyłam portobello do tego pomidor, bakłażan , dynia i płatki
drożdżowe- mniam. Oczywiście to jest przykładowy sposób podania- zachęcam do użycia
Waszych ulubionych składników! Miłego i pogodnego dnia!
Składniki
- 50g Niepalonej kaszy gryczanej + łyżka warzyw suszonych, kasza porządnie opłukana i ugotowana z warzywami suszonymi (używam marki MAKAR)
- 20g Mąki gryczanej
- 350g Pieczarek, obranych, opłukanych i startych na tarce o grubych oczkach
- 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- 2 Łyżki warzyw suszonych
- Kilka łyżek płatków drożdżowych
Przyprawy
- Szczypta pieprzu czarnego
- 1 Łyżeczka sosu sojowego
- 1 Łyżka cebuli granulowanej
- 1 Łyżka czosnku suszonego
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek i
cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy 2 łyżki warzyw suszonych oraz pieczarki,
dusimy całość pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie
dodajemy przyprawy i dusimy do momentu redukcji wody z patelni. Gdy na patelni zostaną tylko pieczarki
wyłączamy palnik.
Pieczarki łączymy z mąką oraz kaszą za pomocą dłoni. Lepimy
dwa duże burgery i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę- masa po połączeniu jest wilgotna. Po tym czasie smarujemy kotlety oliwą z oliwek i pieczemy po
ok. 20 minut z każdej strony w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
+
- 4 Duże portobello
- 2 ogórki kiszone
- 8 Plastrów dyni piżmowej
- 4 plastry bakłażana
- 2 Plastry pomidora
- Musztarda, ketchup (opcjonalnie), czosnek suszony, pieprz, płatki drożdżowe, oliwa z oliwek, rukola.
Pieczarki umyć, posmarować oliwą z oliwek i podpiec ok. 5-10
minut. Bakłażana oraz dynię posypać czosnkiem, pieprzem oraz płatkami
drożdżowymi i upiec do miękkości. Pieczarki oraz warzywa pieczemy razem z
kotletami.
Wykonanie
Na patyczek od szaszłyka nabijamy po kolei- portobello, 2 x dynię,
bakłażana, kotleta, plastry ogórków kiszonych, musztarda, pomidor, 2 x dynia, bakłażan, portobello.
Ozdabiamy rukolą i gotowe! (uwagi: burger jest wysoki- najlepiej przewrócić go na boczek i kroić nożem)
Ozdabiamy rukolą i gotowe! (uwagi: burger jest wysoki- najlepiej przewrócić go na boczek i kroić nożem)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz