CZEŚĆ!
Dzień dobry w sobotę! Jakieś plany na
weekend? Ja mam jeden nadrzędny- muszę nadrobić zaległości
"uczelniane", które powstały w trakcie pisania drugiej części pracy.
Nie jest to może najciekawsze zajęcie, ale patrząc za okno to w sumie może
być...
Niestety pogoda nie jest już tak wiosenna
jak przed tygodniem, więc jedyne wyjście jakie planuję to przebieżka. Moje
zatoki nie będą zadowolone ponieważ nadal są w kiepskiej formie i pewnie
wolałyby zostać w domu, ale mnie już nosi, gdyż ostatni tydzień był bardzo mało
aktywny ze względu na chorobę.
Mam dla Was przepis na nuggets'y z
kalafiora- są mięciutkie i przepyszne. Podałam z topinamburem zamiast
zimniaków, chipsami z cukinii i sałatką z rukoli i pomidora, całość polałam
jogurtowym sosem czosnkowym. Wyszło SUPER! Polecam i życzę dużo słoneczka!
Składniki (porcja ze
zdjęcia)
- Ok. 300g Kalafiora, ugotowanego na parze i zblendowanego na gładką masę
- 2 Łyżki tahini
- 45g Mąki z ryżu brązowego
- Kilka łyżek płatków drożdżowych
Przyprawy
- ½ Łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ Łyżeczki kurkumy
- ½ Łyżeczki soli himalajskiej
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- 1 Łyżeczka cebuli granulowanej
- Szczypta papryki wędzonej
Wszystkie składniki dokładnie łączymy z przyprawami za
pomocą dłoni. Lepimy małe kotleciki i odstawiamy je na min. 30 minut do
lodówki. Po tym czasie pieczemy po ok. 15minut z każdej strony w temperaturze 190
stopni Celsjusza
Podałam z:
- Topinamburem obgotowanym i podsmażonym na łyżce oleju kokosowego z cebulką przyprawionym szczyptą soli, pieprzu, czosnku oraz kurkumy,
- Chipsami z cukinii obtoczonymi w płatkach drożdżowych, szczypcie pieprzu oraz soli
- Rukolą z pomidorami i jogurtowym sosem czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz