17 kwietnia 2017

Bezmięsne prawie jak mięsne pulpety w sosie pomidorowym


CZEŚĆ!

Witajcie w lany poniedziałek! Będąc dzieckiem ten dzień był dla mnie jednym z tych "wyczekiwanych". Wówczas wraz ze wszystkimi dzieciakami z osiedla biegaliśmy z wodą jak szaleni, a ubrania trzeba było zmieniać minimum kilka razy. Pamiętam, że Mama nie była tym zachwycona, co wówczas ciężko mi było zrozumieć- przecież się świetnie bawiliśmy.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie na osiedlu wraz z nastaniem „internetów” i całej elektroniki dzieci przestały świętować lany poniedziałek… Rzadko kiedy spotykam dziecko z pistoletem na wodę- zamiast tego mają telefony, no cóż takie czasy (jeszcze przypadkiem by się zamoczyły-my nie mieliśmy tego problemu, bo nie posiadaliśmy telefonów).

No dobrze, przejdźmy do miłych rzeczy- mam dla Was przepis na pulpety. Są MEGA pyszne, a smakiem i zapachem przypominają….pulpety z mięsa! Robiąc je nawet nie miałam w planach zrobić coś co by przypominało mięso, a tu taka niespodzianka. Wykonane z soczewicy czerwonej i kaszy pęczak. Do tego sos pomidorowy i jest super obiadek! Gorąco polecam i życzę Wam żebyście zmokli, ale nie od deszczu! Dużo słoneczka Kochani!



Składniki
  • 50g Kaszy pęczak + łyżka warzyw suszonych, porządnie opłukanej i ugotowanej
  • 2 Łyżki „z górką” mąki z ryżu brązowego
  • 3-4 Łyżeczki wody
  • 60g Soczewicy czerwonej + 2 Łyżeczki cebuli granulowanej + 1 Łyżeczka czosnku suszonego + ½ Łyżeczki pieprzu, soczewicę gotujemy w stosunku 2:1- woda:soczewica. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i cały czas mieszając gotujemy do całkowitej miękkości (w razie potrzeby dolewając wody) i wchłonięcia wody. Blendujemy na w miarę możliwości gładką masę- mogą zostać pojedyncze ziarna kaszy.
  • 6 Łyżek płatków drożdżowych

Przyprawy
  • 1 Łyżka cebuli granulowanej
  • 1 Łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • Szczypta rozmarynu i tymianku
  • ¼ Łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta papryki ostrej

Wszystkie składniki łączymy za pomocą dłoni z przyprawami. Formujemy pulpety. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza po ok. 10-15 minut z każdej strony.

Sos
  • 2 Pomidory malinowe, opłukane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 350g Passaty pomidorowej
  • 4 Pomidory suszone, drobno posiekane
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 1 Cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1 Łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • 2 Łyżeczki cebuli granulowanej
  • Szczypta rozmarynu i oregano
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin


Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory (świeże oraz suszone) i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy pomidory puszczą wodę i będą miękkie odkrywamy przykrywkę i przesmażamy do odparowania soków. Następnie dodajemy przyprawy oraz passatę pomidorową i cały czas mieszając redukujemy nadmiar wody. Gdy sos będzie gęsty dodajemy pulpety i podgrzewamy całość  jeszcze minutkę. Wyłączamy palnik i jemy!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz