10 stycznia 2017

Kluski (nie)śląskie w stylu włoskim


Cześć!

Jako, że mam tylko chwilkę od razu przechodzę do rzeczy! A rzecz jest i to bardzo smaczna 😃
Możliwe, że zastanawiacie się co to za cudaczny tytuł? Już tłumaczę- przygotowałam kluski na wzór "śląskich" lecz zamiast wykonać je w całośći z ziemniaków użyłam zdrowszego zamiennika- batata,  mąkę ziemniaczaną zastąpiłam nastomiast skrobią kukurydzianą oraz mąką z tapioki. 

Jedyne czego w przepisie nie zmieniałam to proporcje- są takie same jak na klasyczne kluski śląskie- ziemniaki + mąka ziemniaczana stanowiąca 1/4 ugotowanej masy ziemniaczanej + sól.
Kluski podałam z gulaszem w stylu włoskim, ale jego skład możecie dostosować do zawartości swojej lodówki! Gorąco polecam i życzę Wam miłego dnia!


Składniki

Kluski
  • Dowolna ilość batatów (u mnie 250g przed obraniem)
  • Ziemniaki o gramaturze wynoszącej ok. 1/3 gramatury batata (u mnie ok. 80g przed obraniem)
  • Skrobia kukurydziana oraz mąka z tapioki (lub mąka ziemniaczana)
Wykonanie
  1. Bataty oraz ziemniaki porządnie myjemy i gotujemy na parze (w mundurkach) do miękkości
  2. Po ugotowaniu czekamy, aż przestygną i ostrożnie obieramy ze skórki (najcieniej jak to możliwe)
  3. Następnie traktujemy je blenderem/ugniataczką/parską do ziemniaków. W naczyniu w którym się znajdują wyrównujemy ich powierzchnię, aby móc później wyjąć 1/4 masy i dołożyć mąkę. Studzimy (najlepiej włożyć na noc do lodówki)
  4. Wystudzone ziemniaki  dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną z nich i w jej miejsce wsypujemy po połowie skrobi kukurydzianej oraz mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  5. Do miski dodajemy wyjętą masę oraz sól, uganitamy ciasto- ciasto powinno być elastyczne.
  6. Lepimy kluski, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Gulasz (2 porcje- z tych proporcji wychodzi garnuszek o pojemności 1,5l)
  • 1 Mała cebula. posiekana w pióra
  • 300g Bakłażana, pokrojonego w grubą kostkę
  • 1 Papryka ramiro, opłukana i pokrojona w paseczki
  • 1 Marchewka, obrana, opłukana, pokrojona w paski
  • 60g Ciecierzycy (waga przed ugotowaniem), namoczonej min. 12 godzin i ugotowanej
  • ok. 5 Suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
  • Klilka pieczarek, obranych, opłukanych, pokrojonych w plastry
  • 1 Duży pomidor malinowy (bez gniazd nasiennych), opłukany, pokrojony w kostkę
  • ok. 250ml Przecieru pomidorowego
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 1 Łyża nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • Pęczek szczypiorku, opłukany i posiekany
Przyprawy
  • Szczypta pieprzu
  • 1 Łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 Łyżeczka papryki ostrej
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie
  1. Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia cebuli
  2. Następnie dodajemy marchew, paprykę oraz pomidory suszone, podsmażamy całość przez chwilkę po czym dodajemy 2 łyżki wody, dusimy przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką
  3. Następnie dodajemy pieczarki oraz pomidora i w razie potrzeby 1-2 łyżki wody, całość dusimy ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu
  4. Następnie wlewamy sos sojowy i dorzucamy bakłażana, dusimy wszystko do momentu, gdy bakłażan lekko zmięknie po czym dolewamy przecier, mieszamy i dusimy dalej
  5. Gdy bakłażan będzię miękki (ale nadal jędrny) dodajemy przypraw, ciecierzycę, szczypiorek, mieszamy i podgotowujemy jeszcze przez 1 minutę. Gotowe!
SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Uwielbiamy kluski w każdej postaci, wiec i taki chętnie byśmy pochłonęli :)Wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluski to ulubione danie mojego taty ! Muszę przygotować batatowe :)

    OdpowiedzUsuń