13 stycznia 2017

Grzybowa potrawka z pęczakiem


Cześć!

Kochani mam dziś dla Was przepis na proste, smaczne i szybkie danie. Mianowicie potrawka grzybowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszy pęczak, ale jeżeli jej nie posiadacie to równie dobrze wkomponuje się tu np. ryż basmati. Aby danie było w pełni wartościowe dodałam białą fasolę, która zrobiła się uroczo żółta dzięki kurkumie. Gorąco polecam, miłego dnia!


Składniki (2 porcje)
  • 200g Pieczarek w całości, kapelusze obieramy, obrane pieczarki płuczemy 
  • 15g Grzybów mun, namoczonych w 250ml wrzątku min. 15 minut- wywar będzię nam potrzebny
  • 300g Bakłażana, pokrojonego w grubą kostkę
  • 50g Białej fasoli, namoczonej min 12 godzin i gotowanej min. 1 godzinę
  • 5 Pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
  • Pęczek szczypiorku, opłukany i drobno posiekany
  • 120g Kaszy pęczak, opłukanej
  • 1 Cebula, pokrojona w pióra
  • 1 Łyża sosu sojowego
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 2 Łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
  • 2 Garście szpinaku, opłukanego
Przyprawy
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  • 1 Łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 Łyżeczka oregano
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 4 Łyżki płatków drożdżowych lub coś do zagęszczenia np. łyżka tapioki/skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Wykonanie
  1. Kaszę przekładamy do garnka i zalewamy 200ml wywaru grzybowego (pozostałe 50ml wykorzytsamy później). Gotujemy do miękkości w trakcie uzupełniając wodę.
  2. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy do zeszklenia cebuli
  3. Gdy cebula zeszkli się dodajemy odsączone grzyby oraz pomidory suszone i podsmażamy przez 1 minutkę
  4. Dorzucamy pieczarki i podsmażamy przez 1-2 minuty po czym dolewamy sos sojowy i dodajemy bakłażana, podmsmażamy całość mieszając drewnianą łyżką przez minutkę po czym dolewamy 1-2 łyżki wywaru grzybowego- aby warzywa i grzyby nie przywierały do dna i duszimy całośc do miękkości
  5. Pod koniec dodajemy szpinak, szczypiorek, fasolę oraz przyprawy całość mieszamy drewnianą łyżką i podgotowujemy chwilkę do zgęstnienia. Gotowe!
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz