26 stycznia 2017

Batat z bałaganem


Cześć!

Witajcie kochani, piszę do Was jak najszybciej potrafię i zmykam się uczyć, gdyż mam dzisiaj dwa egzaminy i prezentację. Doszło jeszcze kilka problemów z pracą licencjacką i pojęcie wolnego czasu przestało dla mnie istnieć. Pociesza mnie jedynie fakt, że dzisiaj pierwszy raz od... już nawet nie pamiętam kiedy, uda mi się wyspać. Musze zatem przeżyć jakoś kolejne 12 godzin...



W związku z małym "bałaganem" w życiu przygotowałam dla Was bałagan, ale na talerzu ;)
Mianowicie jest to batat faszerowany risotto z grzybami shiitake podany na jarmużu, chipsach z topinambura i pieczonym buraku. Do tego ciecierzyca, kilka pieczarek i pyszny (jak również bardzo prosty) sos orzeszkowy. Miłego dnia!



Składniki
  • 1 Batat, porządnie wyszorowany
  • 1 Duży burak, porządnie wyszorowany
  • 200g Topinambura, porządnie wyszorowanego i pokrojonego w plastry

Batata oraz buraka pieczemy do miękkości, a topinambur do chrupkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu buraka obieramy ze skórki i kroimy np. w kostkę
  •          50g Ryżu jaśminowego (waga suchego), opłukanego
  •          15g Suszonych grzybów shiitake, namoczonych przez noc w 250 ml wody
  •          ½ Cebuli, posiekanej w kostkę
  •          1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego

Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, następnie dorzucamy grzyby i podsmażamy przez ok. 1 minutę.  Dodajemy ryż, chwilę przesmażamy i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Gotujemy ryż mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką i uzupełniając wodą/bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli i pieprzu
  •      200ml Jogurtu sojowego
  •     4 Łyżki płatków drożdżowych
  •     2 Łyżki masła orzechowego   

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce do połączenia (w razie potrzeby dolewamy wodę lub mleko sojowe/migdałowe/orzechowe)

+
  •          Kilka pieczarek, ugotowanych na parze/upieczonych
  •          250g Jarmużu, ugotowanego na parze/upieczonego na chipsy
  •          50g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i gotowanej min. 1 godzinę- do miękkości

Z gotowych składników tworzymy Nasz własny bałagan  💚
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Taki bałagan jak najbardziej nam odpowiada :)
    Wszystko co dobre na jednym talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smacznie to wygląda!♡
    Chętnie zrobię to w domu! Dzięki!:D
    asiaknebel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń