16 stycznia 2017

Boski krem topinamburowy


Cześć!

Kochani dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem z topinambura i pieczarek brunatnych- nie przesadzam krem wyszedł bardzo smaczny, pomimo niezbyt zachęcającego wyglądu, również jego przygotowanie to przysłowiowa "bułka z masłem". Lista składników jest króciutka i dostaniecie je bez problemu. Przygotowałam do niej chipsy z topinambura, które gorąco polecam wykonać, gdyż przyjemnie chrupią w "zupce". Teraz nie pozostaje Wam już nic innego jak maszerować do sklepu i przygotować ten krem! Miłego dnia.


Składniki (2 porcje)
  • 300g Topinambura (waga po obraniu)
  • 300g Pieczarek brunatnych (waga po obraniu)
  • 40g Migdałów, namoczonych min. 1 godzinę we wrzątku lub 12 godzin w zimnej wodzie wodzie i obranych
  • 1 Cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 Kostka wrzywna/ 2 łyżeczki bulionu w proszku (użyłą TAKIEGO marki enerBio z Rossmann)
  • Pieprz do smaku
Wykonanie

Mleko migdałowe
  1. Migdały zalewamy 400ml wody źródlanej i blenujemy do uzyskania mleka, całość (wraz z papką migdałową) przelewamy  do miseczki
Krem
  1. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do zeszklenia
  2. Dodajemy pieczarki i podsmażamy całość mieszając od czasu do czasu
  3. Gdy pieczarki powoli zaczną puszczać wodę dodajemy topinambur i dusimy do momentu, gdy pieczarki całkiem puszczą wodę
  4. Dolewamy wody jedynie do 3/4 wysokości warzyw, dodajemy kostkę/przyprawę i dusimy całość do miękkości topinambura
  5. Gdy topinambur będzię miękki dodajemy mleko i zagotowujemy całość po czym wyłączamy palnik i blendujemy zawartość garnka na krem. 
Chipsy z topinamburu 
  • Dowolną ilość topinamburu kroimy na cienkie plasterki i pieczemy w temperturze 180 stopni Celsjusza do chrupkości
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz