04 maja 2017

Wegańskie krokiety ziemniaczane z pieczarkami i szpinakiem



CZEŚĆ!

Dzień dobry! Dziś mam dla Was pomysł na proste kotleto-krokiety z ziemniaków, które po przepisie na hummusem faszerowane kotlety ziemniaczane (klik) pokochałam!

Ziemniaki jadam bardzo rzadko, kiedy jednak nachodzi mnie ochota na "kartofle" staram się zjadać je w postaci innej niż klasycznie tłuczone.

Jako że od dzieciństwa jestem wielką fanką krokietów z pieczarkami, a od ponad sześciu lat nie jadam potraw smażonych na głębokim tłuszczu (zatem tradycyjne krokiety odpadają) postanowiłam zrobić krokiety ziemniaczane. I wiecie co? Wyszły WSPANIAŁE!!

Z zewnątrz lekko chrupkie, w środku mięciutkie i do tego ten farsz!- po prostu idealnie. Zaletą tego przepisu jest krótka lista składników potrzebnych do ich wykonania, które albo już posiadacie w domku albo kupicie w "warzywniaku" pod domem! Gorąco polecam i życzę duuuużo słoneczka!!



Składniki (na jedną porcję- 5 kotletów)
  • 350g Ziemniaków wczesnych, porządnie wyszorowanych 
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania wierzchu
  • 3 Łyżki mąki ryżowej + do oprószenia z zewnątrz

Przyprawy do ziemniaków
  • Szczypta czarnej soli himalajskiej i pieprzu 
  • 1 Łyżeczka czosnku 
  • 1 Łyżeczka cebuli granulowanej
  • 2 Łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Farsz

  • 250g Pieczarek
  • ok. 70g szpinaku mrożonego
  • 1 Cebula, drobno posiekana
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • 2 Łyżki oliwy z oliwy z oliwek extra virgin

Przyprawy do farszu

  • Szczypta czarnej soli himalajskiej i pieprzu 
  • 2 Łyżeczki czosnku 
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości pod przykryciem. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy zamrożony szpinak i dusimy do miękkości pod przykrycie. Gdy szpinak będzie miękki redukujemy wodę z patelni- dusimy bez przykryci do całkowitego wyparowania wody, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy przyprawy i studzimy.

Ziemniaki gotujemy na parze i obieramy ze skórki bardzo cienko- skórki zostanie góra jedna łyżka stołowa. Ugniatamy i studzimy. Zimne ziemniaki łączymy z przyprawami, mąką i olejem. Nakładamy po łyżce do ręki i lepimy płaskie okręgi, nakładamy łyżkę farszu i na wierzch lepimy taki sam okrąg. Całego kotlecika „kulamy” w dłoniach, aby nadać mu kształt. Gotowe kotlet i oprószyć mąką ryżową i posmarować oliwą . Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza po ok. 15 minut z każdej strony i gotowe!



SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie... smażone na patelni raczej nie powinny się rozpadać? (wersja dla osób, które nie dorobiły się jeszcze "prawdziwej" kuchenki z piekarnikiem)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Myślę, że spokojnie można je zrobić na patelni ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłam i wyszły niesamowite! Na pewno będę robić te krokiety z innymi farszami!
    Dziękuję za ten przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za tak miłe słowa! Z innym farszem również będą idealne- w końcu ziemniaki pasują do wszystkiego!

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie! A czy można użyć jakiejś innej mąki, już ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Oczywiście, że tak- np. kukurydzianej, jaglanej nawet zwykła pszenna będzie OK (oczywiście mniej wartości zdrowotnych, ale to tylko 3 łyżki) i warto wówczas dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń