20 maja 2017

Wegańskie "jajeczne" muffinki warzywne


CZEŚĆ!

Dzień dobry! Próbowaliście już wegańskiej frittaty z cieciorki? (KLIK) Jeżeli nie, to gorąco zachęcam, a jeżeli tak, to mam dla Was nowy przepis na wykorzystanie mąki z cieciorki.

Mianowicie warzywne muffinki! Wykonane na wzór jajecznych muffinek, ale oczywiście w wersji "vege". Przygotowanie to chwilka, a radość i satysfakcja gwarantowana!

Takie muffinki są wspaniałe dzięki swojej mobilności- możecie zabrać je ze sobą wszędzie i mieć pewność, że nie będziecie głodni. Są mega pożywne i pyszne. Do środka możecie włożyć co tylko chcecie- poniższy farsz jest tylko poglądowy. Tak samo natka pietruszki dodana do ciasta- jeżeli jej nie lubicie dodajcie inną drobno posiekną zieleniznę!

Życzę Wam duuużo słoneczka i spokojnego dnia!



Ciasto
  • 120g Mąki z cieciorki
  • 200g mleka migdałowego/nerkowcowego 
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych 
  • Łyżeczka czarnej soli himalajskiej
  • Łyżeczka musztardy
  • Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej
  • Szczypta pieprzu
  • Pęczek pietruszki zielonej, opłukany i drobno posiekany
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Składniki zmiksować do połączenia

Farsz
  • Mała cebula, drobno posiekana
  • ¼ Cukinii, pokrojona w kosteczkę
  • ½ Małej papryki, pokrojonej w kosteczkę
  • Kilka pomidorów suszonych, drobno posiekanych
  • Ok. 3 różyczki brokuł, posiekanych
  • Pęczek pietruszki zielonej, opłukany i drobno posiekany

Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę do zeszklenia. Następnie pozostałe składniki i podsmażyć przez ok. 5 minut. Przyprawić wedle gustu.

Formę do muffinek posmarować oliwą. Do każdej przegródki muffinkowej wlać 2/3 wysokości masy cieciorkowej. Następnie dodać po łyżeczce farszu i zalać do uzupełnienia foremki (nie urośnie ;-) ) Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok.35-40 minut i gotowe!

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam mąkę z cieciorki! Muszę podobne zrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń