CZEŚĆ!
Dzień dobry! Próbowaliście już wegańskiej frittaty z cieciorki? (KLIK) Jeżeli nie, to gorąco zachęcam, a jeżeli tak, to mam dla Was nowy przepis na wykorzystanie mąki z cieciorki.
Mianowicie warzywne muffinki! Wykonane na wzór jajecznych muffinek, ale oczywiście w wersji "vege". Przygotowanie to chwilka, a radość i satysfakcja gwarantowana!
Takie muffinki są wspaniałe dzięki swojej mobilności- możecie zabrać je ze sobą wszędzie i mieć pewność, że nie będziecie głodni. Są mega pożywne i pyszne. Do środka możecie włożyć co tylko chcecie- poniższy farsz jest tylko poglądowy. Tak samo natka pietruszki dodana do ciasta- jeżeli jej nie lubicie dodajcie inną drobno posiekną zieleniznę!
Życzę Wam duuużo słoneczka i spokojnego dnia!
- 120g Mąki z cieciorki
- 200g mleka migdałowego/nerkowcowego
- 2 Łyżki płatków drożdżowych
- Łyżeczka czarnej soli himalajskiej
- Łyżeczka musztardy
- Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej
- Szczypta pieprzu
- Pęczek pietruszki zielonej, opłukany i drobno posiekany
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Składniki zmiksować do połączenia
Farsz
- Mała cebula, drobno posiekana
- ¼ Cukinii, pokrojona w kosteczkę
- ½ Małej papryki, pokrojonej w kosteczkę
- Kilka pomidorów suszonych, drobno posiekanych
- Ok. 3 różyczki brokuł, posiekanych
- Pęczek pietruszki zielonej, opłukany i drobno posiekany
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę do zeszklenia. Następnie pozostałe składniki i podsmażyć przez ok. 5 minut. Przyprawić wedle gustu.
Formę do muffinek posmarować oliwą. Do każdej przegródki muffinkowej wlać 2/3 wysokości masy cieciorkowej. Następnie dodać po łyżeczce farszu i zalać do uzupełnienia foremki (nie urośnie ;-) ) Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok.35-40 minut i gotowe!
Uwielbiam mąkę z cieciorki! Muszę podobne zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/