01 maja 2017

Niskotłuszczowy smalczyk z jabłkiem


CZEŚĆ!!

Dzień dobry w ten piękny majowy dzień! U mnie słoneczko oraz błękitne niebo od samego rana i mam nadzieję, że u Was również :) Dziś mam dla Was przepis na pastę a'la smalczyk. Wyszła PYSZNA i ciężko zostawić ją "na później".


Do jej wykonania użyłam fasoli białej, cieciorki oraz kaszy gryczanej- można użyć zarówno niepalonej jak i palonej. Do tego duuuużo cebuli w postaci suszonej oraz świeżej, no i oczywiście jabłuszko! Całość mega smaczna- idealna na kanapkach, jak również jedzona wprost ze słoiczka! Życzę Wam wspaniałego i cieplutkiego dnia!



Składniki
  • 30g Kaszy gryczanej (u mnie niepalona) ugotowanej z dwiema łyżkami cebuli granulowanej
  • 45g Ciecierzycy, zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
  • 45g Fasoli białej, zamoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
  • 1 Małe jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 Duże cebule, drobno posiekane
  • 2 Ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Przyprawy
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 Łyżeczka czarnej soli
  • 2 Łyżki cebuli granulowanej
  • Szczypta pieprzu
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych

Fasolę, ciecierzycę oraz kaszę zblendować. Na dnie garnuszka rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę do zarumienienia, dodać czosnek oraz starte jabłko i smażyć przez 2-3 minutki. Następnie dodać zblendowaną masę i podgrzać całość przez ok. 3 minutki cały czas mieszając. Pod koniec dodać przyprawy, wymieszać, wyłączyć palnik. Masę ponownie zblendować w razie potrzeby można dodać kilka łyżeczek wody z gotowania ciecierzycy.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Super przepis! ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń