11 maja 2017

Nocna pizza czyli My śpimy, a ona pracuje


Dzień dobry!

Cześć Kochani! Każdy, kto choć raz używał mąk pełnoziarnistych czy bezglutenowych wie z czym się to wiąże- ciasto wolno rośnie, a na dodatek pomimo długiego czasu wyrastania efekt nie powala...

Ja również ubolewam nad tym bardzo nieprzyjemnym zjawiskiem- pomyślcie jakie to byłoby wspaniałe, gdyby mąki bezglutenowe i pełnoziarniste rosły tak pięknie jak pszenna... Ale niestety to tylko marzenia. Ostatnio, gdy miałam ochotę na pizzę, a nie było czasu na wyrastanie ciasta użyłam proszku do pieczenia i powstała pizza na spodzie żytnio-orkiszowym (przepis- TUTAJ).

Jednak mój upór nie zna granic i chciałam znaleźć sposób na to, aby pizzę upiec przed wyjściem na uczelnię. Wiedząc jak "działa" ciasto drożdżowe postanowiłam, że zostawię j na pierwsze wyrastanie na noc. Czary mary w kuchni i ciasto wylądowało w lodówce na dokładnie 12 godzin.

Gdy je wyjęłam to uśmiech pojawił się na twarzy bo ciasto urosło- oczywiście nadal nie był to efekt jak w przypadku mąki pszennej- ale takiego nie uzyskamy przy pełnoziarnistych mąkach. Ponowne wyrabianie i ... już wiedziałam, że wyjdzie pysznie bo ciasto było wspaniale elastyczne i mięciutkie. Potem to już tylko piekarnik i uśmiech od ucha do ucha podczas jedzenia!



Sos
  • Ok. 250ml passaty pomidorowej 
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej 
  • 2 Łyżeczki oregano 
  • Szczypta bazylii, soli himalajskiej oraz pieprzu 
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej 

Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy sos przez ok. 5 minut bardzo często mieszając- musimy zredukować nadmiar wody z passaty.


Na wierzch


  • 1 Duży pomidor maliny/ 2 małe, opłukane i pokrojone w ćwiartki
  • 1 Mała cebula, pokrojona w plastry i rozdzielona na krążki
  • ok. 100g Tofu wędzonego
  • Ulubiona „trawa” na górę

Ciasto


  • 30g Pełnoziarnistej mąki żytniej + do podsypywania następnego dnia
  • 30g Pełnoziarnistej mąki owsianej
  • 30g Pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 30g Mąki z ryżu brązowego
  • 60g Wody źródlanej
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka cukru
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 3g Drożdży suszonych

Mąki przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, łączymy dłońmi, a następnie wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut. Ciasto przekładamy do wyższej miski, a tę szczelnie owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy na 10 minut, aby się ogrzało. Następnie podsypując mąką żytnią (do momentu uzyskania elastycznego ciasta) ponownie wyrabiamy, formujemy pizzę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejsca i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 9 minut po czym nakładamy sos pomidorowy, kładziemy pomidory, krążki cebuli oraz tofu wędzone, brzegi smarujemy oliwą i pieczemy ok. 20 minut. Zostawiamy w piekarniku, aby troszkę przestygło i jemu lub bierzemy do lunchboxa!


SMACZNEGO!


1 komentarz: