28 grudnia 2016

Wegańskie sushi


Cześć!
Witam Was po świętach, mam nadzieję, że jesteście zadowoleni z prezentów i wypoczęci. W święta jak to w święta- jedzenie jest dość "ciężkie" dlatego dziś mam dla Was przepis, który będzię odskocznią od typowych polskich dań i przeniesie Was do Japonii- sushi.
Jest to oczywiście "przeróbka" sushi, gdyż to wersja wegańska. Przygotowanie jest proste jak barszcz! Nie wymaga posiadania maty bambusowej- wystarczy użyć ręczniczka/ściereczki, a najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ryżu. Świetnie sprawdzi się na Sylwestra. Gorąco polecam! Miłego dnia.


Składniki (8 sztuk widocznych na zdjęciach)

Ryż
  • 60g Ryżu do sushi 
  • 100g Wody źródlanej + do namoczenia
Zalewa do ryżu
  • 2 Łyżki octu ryżowego
  • 1 Łyżeczka cukru
  • Szczypta soli himalajskiej
Wykonanie
  1. Ryż płuczemy do momentu, aż woda nie będzię mętna
  2. Przesypujemy go do miski i zalewamy wodą źródlaną kilka centymetrów ponad poziom ryżu, odstawiamg na 30-60 minut
  3. Po tym czasie ryż ponownie płuczemy na sitku i przekładamy do garnka, zalewmy 100g wody i gotujemy przez ok. 10 minut
  4. W tym czasie podgrzewamy składniki na zalewę do ich rozpuszczenia (ok. 30 sekund)
  5. Ugotowany ryż polewamy zalewą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
  • 1 Arkusz nori
Dodatki (w zależności od gustu) u mnie:
  • 1/2 Awokado (z czego połowę kroimy w słupki, a drugą rozgniatamy na krem)
  • Kilka słupków mango
  • Kilka słupków papryki czerwonej
  • Kilka słupków ogórka zielonego
  • Kilka ulubionych, drobno posiekanych orzechów
Wykonanie

  1. Na ściereczce/macie umieszczamy arkusz nori "błyszczącą" stroną w kierunku ściereczki
  2. Na 2/3 arkusza rozkładamy ryż (koniecznie przygotujcie miseczkę z wodą do moczenia rąk, gdyż ryż bardzo się klei)
  3. Na ryż nakładamy krem z awokado i posypujemy orzechami
  4. Na środku ryżu układamy słupki mango, papryki, ogórka, awokado
  5. I teraz najtrudniejsze- ostrożnie zwijamy arkusz przy pomocy ściereczki
  6. Formujemy wałek suhi, aby wszędzie był jednakowej grubości i kroimy na 8 części. Podajemy z sosem sojowym (koniecznie) i jemy! 
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz