15 grudnia 2016

Batat faszerowany twarożkiem czosnkowym


Witajcie!

Dziś mam dla Was przepis na piekarnikowy obiad- pieczony batat z czosnkowym twarożkiem podany z frytkami z dyni, chrupiącą ciecierzycą, chipsami z jarmużu oraz podpiekanymi pieczarkami.
Brzmi i wygląda wspaniale? Smakuje jeszcze lepiej! Zachecam do wypróbowania i życzę miłego dnia! 


Składniki
  • 1 Batat, porządnie umyty
  • 70g Ciecierzycy, namoczonej min.12 godzin i ugotowanej
  • 250g Jarmużu
  • ok. 300g Dyni piżmowej- górna część, obranej i pokrojonej w cieniutkie frytki
  • ok. 200g Pieczarek, z obranymi kapeluszami i opłukanych
  • 2 Łyżki oleju kokosowego
  • Wiórki kokosowe
  • 2 Łyżeczki ostrej papryki czerwonej
Twarożek czosnkowy
  • 400ml Jogurtu sojowego, użyłam z Kauflanda
  • 40g Odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 1/2 Pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 Ząbki czosnku, bardzo drobno stare na tarce/przeciśnięte przez praskę do czosnku
Wykonanie
  1. Batata bardzo ostrożnie nadkrajamy wzdłuż i w poprzek (wzdłuż głębiej- tak, aby móc nałożyć do niego twarożkek), owijamy go luźno w folię aluminiową
  2. Ciecierzycę łączymy w misce z łyżką oleju kokosowego, łyżeczką papryki i garścią wiórków kokosowych
  3. Tak samo postępujemy z frytkami dyniowymi
  4. W innej miseczce łączymy jogurt, mąkę kokosową, szczypiorek oraz czosnek
  5. Na kratce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy owiniętego w folię batata, ciecierzycę, frytki 
  6. Na drugiej kratce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jarmuż
  7. Ustawiamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza i pieczemy wszystko razem lub osobno- jak nam wygodniej. Batata do miękkości, frytki, ciecierzycę i i jarmuż do chrupkości, pieczarki wkładamy ok. 15 minut przed końcem pieczenia 
  8. Po upieczeniu wszystkiego do batata nakładamy twarożek (jest go na tyle, że zostanie go zarówno do frytek jak i chipsów) gotowe! 
SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. Słyszałam, że bataty są dobrą alternatywą dla ziemnaków, ale nigdzie w sklepach ich nie widziałam. Wygląda to bardzo apetycznie, poza tymi grzybami tam, których nie znoszę. A no i pieczarki to też dla mnie grzyby. xd

    Oczy Outsidera blog
    Zareklamuj swojego bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda- bataty pod względem właściwości zdrowotnych są "lepsze" od ziemniaków. Ja jeszcze nie byłam w sytuacji, w której batatów nie było w sklepie- nawet w biedronce są dostępne. Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  2. Naprawdę wygląda smacznie, szczególnie batat dawno nie jadłem :<
    Pozdrawiam.
    http://deliciousfood98.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam! ;)

      Usuń