Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na piekarnikowy obiad- pieczony batat z czosnkowym twarożkiem podany z frytkami z dyni, chrupiącą ciecierzycą, chipsami z jarmużu oraz podpiekanymi pieczarkami.
Brzmi i wygląda wspaniale? Smakuje jeszcze lepiej! Zachecam do wypróbowania i życzę miłego dnia!
Składniki
- 1 Batat, porządnie umyty
- 70g Ciecierzycy, namoczonej min.12 godzin i ugotowanej
- 250g Jarmużu
- ok. 300g Dyni piżmowej- górna część, obranej i pokrojonej w cieniutkie frytki
- ok. 200g Pieczarek, z obranymi kapeluszami i opłukanych
- 2 Łyżki oleju kokosowego
- Wiórki kokosowe
- 2 Łyżeczki ostrej papryki czerwonej
Twarożek czosnkowy
- 400ml Jogurtu sojowego, użyłam z Kauflanda
- 40g Odtłuszczonej mąki kokosowej
- 1/2 Pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
- 2 Ząbki czosnku, bardzo drobno stare na tarce/przeciśnięte przez praskę do czosnku
Wykonanie
- Batata bardzo ostrożnie nadkrajamy wzdłuż i w poprzek (wzdłuż głębiej- tak, aby móc nałożyć do niego twarożkek), owijamy go luźno w folię aluminiową
- Ciecierzycę łączymy w misce z łyżką oleju kokosowego, łyżeczką papryki i garścią wiórków kokosowych
- Tak samo postępujemy z frytkami dyniowymi
- W innej miseczce łączymy jogurt, mąkę kokosową, szczypiorek oraz czosnek
- Na kratce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy owiniętego w folię batata, ciecierzycę, frytki
- Na drugiej kratce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jarmuż
- Ustawiamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza i pieczemy wszystko razem lub osobno- jak nam wygodniej. Batata do miękkości, frytki, ciecierzycę i i jarmuż do chrupkości, pieczarki wkładamy ok. 15 minut przed końcem pieczenia
- Po upieczeniu wszystkiego do batata nakładamy twarożek (jest go na tyle, że zostanie go zarówno do frytek jak i chipsów) gotowe!
SMACZNEGO!
Słyszałam, że bataty są dobrą alternatywą dla ziemnaków, ale nigdzie w sklepach ich nie widziałam. Wygląda to bardzo apetycznie, poza tymi grzybami tam, których nie znoszę. A no i pieczarki to też dla mnie grzyby. xd
OdpowiedzUsuńOczy Outsidera blog
Zareklamuj swojego bloga
Tak, to prawda- bataty pod względem właściwości zdrowotnych są "lepsze" od ziemniaków. Ja jeszcze nie byłam w sytuacji, w której batatów nie było w sklepie- nawet w biedronce są dostępne. Pozdrawiam! ;)
UsuńNaprawdę wygląda smacznie, szczególnie batat dawno nie jadłem :<
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://deliciousfood98.blogspot.com/
Dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam! ;)
Usuń