09 grudnia 2016

Wstążki z papryką, bakłażanem i pieczarkami


Cześć!

Dopiero co był poniedziałek, a już mamy piątek- ależ ten czas szybko leci...
Niedawno (bo w tym poscie- KLIK) pisałam, że makaron na moim talerzu to rzadkość. Jednak ostatnio kupiłam piękne orkiszowe wstążki- żal byłoby ich nie wykorzystać. I tak oto są- urocze
wstążki z papryką i bakłażanem! 
Miłego dnia Kochani ♡




Składniki
  • 100g Makaronu orkiszowego wstążki, ugotowanego al dente 
  • 200g Bakłażana, pokrojonego w kostkę, posolonego i odstawionego na min. 10 minut, następnie dokładnie opłukanego
  • 200g Małych pieczarek, z obranymi kapeluszami i opłukanych
  • 200g Papryki czerwonej, opłukanej i pokrojonej w paski
  • Ok. 10 pomidorków koktajlowych, opłukanych i przekrojonych na połówki 
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 70g Koncentratu pomidorowego
  • 1 Cebula, pokrojona w pióra 
  • 2 Ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Kawałek imbiru, pokrojonego w kosteczkę
  • Garść szpinaku
Przyprawy
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych
  • 1 Łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 Łyżka sosu sojowego 
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie
  1. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, imbir oraz ziarna kolendry, całość podsmażamy przez ok. 1 minutkę
  2. Następnie dorzucamy pieczarki, bakłażana, paprykę oraz sos sojowy i dusimy calość do momentu, aż warzywa zmiękną (w połowie duszenia dorzucamy pomidorki). Mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką
  3. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw i dusimy jeszcze minutkę
  4. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy makaron i szpinak, łączymy całość za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe!
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie połączenia :)Danie jak dla mnie idealne!

    OdpowiedzUsuń