Cześć!
Niedawno (bo w tym poscie- KLIK) pisałam, że makaron na moim talerzu to rzadkość. Jednak ostatnio kupiłam piękne orkiszowe wstążki- żal byłoby ich nie wykorzystać. I tak oto są- urocze
wstążki z papryką i bakłażanem!
Miłego dnia Kochani ♡
Składniki
Składniki
- 100g Makaronu orkiszowego wstążki, ugotowanego al dente
- 200g Bakłażana, pokrojonego w kostkę, posolonego i odstawionego na min. 10 minut, następnie dokładnie opłukanego
- 200g Małych pieczarek, z obranymi kapeluszami i opłukanych
- 200g Papryki czerwonej, opłukanej i pokrojonej w paski
- Ok. 10 pomidorków koktajlowych, opłukanych i przekrojonych na połówki
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 70g Koncentratu pomidorowego
- 1 Cebula, pokrojona w pióra
- 2 Ząbki czosnku, drobno posiekane
- Kawałek imbiru, pokrojonego w kosteczkę
- Garść szpinaku
Przyprawy
- 3 Łyżki płatków drożdżowych
- 1 Łyżeczka ziaren kolendry
- 1 Łyżka sosu sojowego
- Szczypta kurkumy
- Szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie
- Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, imbir oraz ziarna kolendry, całość podsmażamy przez ok. 1 minutkę
- Następnie dorzucamy pieczarki, bakłażana, paprykę oraz sos sojowy i dusimy calość do momentu, aż warzywa zmiękną (w połowie duszenia dorzucamy pomidorki). Mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką
- Gdy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw i dusimy jeszcze minutkę
- Następnie wyłączamy palnik i dodajemy makaron i szpinak, łączymy całość za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe!
SMACZNEGO!
Uwielbiam takie połączenia :)Danie jak dla mnie idealne!
OdpowiedzUsuń