11 grudnia 2016

Trójskładnikowy chleb


Cześć!

Dziś mam dla Was przepis prosty i wszytskim dobrze znany- chleb z kaszy. Nie jest to chleb wyłącznie z kaszy gryczanej, gdyż dodałam do niego kaszę jaglaną oraz płatki gryczane. Chleb tak właściwie robi się sam, więc gorąco zachęcam do jego wykonania wszytskich, a w szczególności tych, którzy są zdania, iż "nie mają czasu na pieczenie chleba"
Miłego dnia!




Składniki (keksówka o wymiarach 20cm x 11cm)
  • 300g Kaszy gryczanej 
  • 50g Kaszy jaglanej 
  • 30g Płatków gryczanych (użyłam takich)
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej

Wykonanie
  1. Wieczorem kasze dokładnie płuczemy, przekładamy do miski i zalewamy wodą 10 cm ponad poziom kaszy
  2. Po 12 godzinach zawartość miski mieszamy (w razie potrzeby uzupełniamy wodę, aby kasza była cały czas pod nią) 
  3. Po kolejnych 12 godzinach odcedamy kaszę, dodajemy sól i blendujemy całość do gładkości (ciasto jest płynne) dodajemy płatki gryczane i mieszamy
  4. Przekładamy zawartość miski do silikonnowej formy o rozmiarach 20cm x 11cm i wstawiamy do piekarnika na 12 godzin (lub w ciepłe miejsce bez przeciągów)
  5. Po tym czasie włączamy piekarnik i pieczemy chleb w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Studzimy w uchylony piekarniku i gotowe!
SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Mój ulubiony :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń