Cześć!
Dziś mam dla Was przepis prosty i wszytskim dobrze znany- chleb z kaszy. Nie jest to chleb wyłącznie z kaszy gryczanej, gdyż dodałam do niego kaszę jaglaną oraz płatki gryczane. Chleb tak właściwie robi się sam, więc gorąco zachęcam do jego wykonania wszytskich, a w szczególności tych, którzy są zdania, iż "nie mają czasu na pieczenie chleba"
Miłego dnia!
Składniki (keksówka o wymiarach 20cm x 11cm)
- 300g Kaszy gryczanej
- 50g Kaszy jaglanej
- 30g Płatków gryczanych (użyłam takich)
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
Wykonanie
- Wieczorem kasze dokładnie płuczemy, przekładamy do miski i zalewamy wodą 10 cm ponad poziom kaszy
- Po 12 godzinach zawartość miski mieszamy (w razie potrzeby uzupełniamy wodę, aby kasza była cały czas pod nią)
- Po kolejnych 12 godzinach odcedamy kaszę, dodajemy sól i blendujemy całość do gładkości (ciasto jest płynne) dodajemy płatki gryczane i mieszamy
- Przekładamy zawartość miski do silikonnowej formy o rozmiarach 20cm x 11cm i wstawiamy do piekarnika na 12 godzin (lub w ciepłe miejsce bez przeciągów)
- Po tym czasie włączamy piekarnik i pieczemy chleb w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Studzimy w uchylony piekarniku i gotowe!
SMACZNEGO!
Mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com