Witajcie Kochani!
W związku z tym, iż jutro wigilia i pozostało niewiele czasu na pieczenie mam dla Was ekspresowy przepis na proste i WSPANIAŁE pralinki. Migdały + orzechy nerkowca + daktyle + ulubione dodatki = NIEBO w buzi. Idealne na prezent, gorąco polecam!
Jako, że to ostatni post przed świętami chciałabym Wam życzyć dużo zdrowia, gdyż nie ma nic cenniejszego od niego, radości z każdej chwili spędzonej w gronie rodzinnym, życzę Wam również wspaniałych prezentów, spełnienia marzeń oraz żeby wszystko o co się martwicie poszło zgodnie z planem!
Wesołych Świąt!
Składniki (8 pralinek)
Baza
- 50g Migdałów, namoczonych i obranych ze skórki (waga suchych)
- 50g Nerkowców
- 80g Soczystych, niesiarkowanych suszonych daktyli, zalanych wrzątkiem do przykrycia, odstawionych na min. 30 minut
- 1-2 Łyżki mleka roślinnego
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera/żyrafie dolewamy 1-2 łyżki mleka np. owsianego (lepiej wlać mniej i później dolać), blendujemy całość na gładką masę- powinna być klejąca
- Masę dzielimy na 4 części (każda z nich da Nam dwie pralinki- w sumie 8 kulek)
+
- 1 Duża łyżka płatków jaglanych
- 1 Duża łyżka niesiarkowanych wiórków kokosowych
- 1 Duża łyżka maku mielonego
- 1 Duża łyżka mąki z orzeszków arachidowych
3. Do każdej z 4 części dodajemy 1 łyżke wybranego dodatku i ugniatamy- masa powinna być elastyczna.
4. Każdą część dzielimy na 2 połówki i "kulamy" pralinki
+ do obtoczenia
- Mak mielony
- Mąka z orzeszków arachidowych
- Mąka kokosowa
- Kakao
- Drobno posiekane orzechy włoskie
5. Obtaczamy pralinki i gotowe!
Połączenia ze zdjęć:
Wiórki kokosowe + mąka kokosowa
Mak + mak
Mąka z orzeszków arachidowych + kakao
Płatki jaglane + Mąka z orzeszków arachidowych
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz