23 grudnia 2016

Ekspresowe, proste i wspaniałe pralinki


Witajcie Kochani!

W związku z tym, iż jutro wigilia i pozostało niewiele czasu na pieczenie mam dla Was ekspresowy przepis na proste i WSPANIAŁE pralinki. Migdały + orzechy nerkowca + daktyle + ulubione dodatki = NIEBO w buzi. Idealne na prezent, gorąco polecam!


Jako, że to ostatni post przed świętami chciałabym Wam życzyć dużo zdrowia, gdyż nie ma nic cenniejszego od niego, radości z każdej chwili spędzonej w gronie rodzinnym, życzę Wam również wspaniałych prezentów, spełnienia marzeń oraz żeby wszystko o co się martwicie poszło zgodnie z planem!

Wesołych Świąt! 


Składniki (8 pralinek)

Baza
  • 50g Migdałów, namoczonych i obranych ze skórki (waga suchych)
  • 50g Nerkowców
  • 80g Soczystych, niesiarkowanych suszonych daktyli, zalanych wrzątkiem do przykrycia, odstawionych na min. 30 minut
  • 1-2 Łyżki mleka roślinnego
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera/żyrafie dolewamy 1-2 łyżki mleka np. owsianego (lepiej wlać mniej i później dolać), blendujemy całość na gładką masę- powinna być klejąca
  2. Masę dzielimy na 4 części (każda z nich da Nam dwie pralinki- w sumie 8 kulek)
+
  • 1 Duża łyżka płatków jaglanych
  • 1 Duża łyżka niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 1 Duża łyżka maku mielonego
  • 1 Duża łyżka mąki z orzeszków arachidowych

    3. Do każdej z 4 części dodajemy 1 łyżke wybranego dodatku i ugniatamy- masa powinna być             elastyczna.
      4. Każdą część dzielimy na 2 połówki i "kulamy" pralinki

+ do obtoczenia
  • Mak mielony
  • Mąka z orzeszków arachidowych
  • Mąka kokosowa
  • Kakao
  • Drobno posiekane orzechy włoskie
      5. Obtaczamy pralinki i gotowe!

Połączenia ze zdjęć:

Wiórki kokosowe + mąka kokosowa
Mak + mak
Mąka z orzeszków arachidowych + kakao
Płatki jaglane + Mąka z orzeszków arachidowych

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz