CZEŚĆ!
Kochani! Niedawno na blogu pojawił się przepis na jaśminowe
kluseczki ryżowe (klik) oraz kopytka
jaglane (klik). Dziś mam dla Was kolejne kluseczki tym razem z KOMOSY
RYŻOWEJ!
Komosa jest świetnym źródłem
pełnowartościowego białka- co dla Nas wegan jest szczególnie istotne.
Pozytywnie wpływa na odporność i wykazuje działanie antynowotworowe. Na dodatek
jest bardzo smaczna i pasuje zarówno do dań słodkich jak i słonych! Nic tylko korzystać!
Życzę Wam spokojnego dnia i słoneczka, bo u mnie niestety deszcz…
PS: Od tych kluseczek nikt z Nas nie stanie się kluseczką ;)
- 50g Komosy ryżowej, ugotowanej 2:1 (woda:komosa), zblendowanej na gładką masę i wystudzonej
- 25g Mąki z ryżu brązowego,
- 1 Łyżka sypkiego słodzidła np. ksylitolu
Składniki ugniatamy na ciasto i lepimy kluseczki. Kluseczki
wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-2 ½ minuty od wypłynięcia. Łowimy, układamy na talerzu i czekamy
chwilkę, aż obciekną.
- 250g Truskawek
- 150ml Jogurtu sojowego
- Słodzidło (opcjonalnie)
Odkładamy 3-4 truskawki. Resztę ugniatamy/blendujemy jogurt
z resztą truskawek i ewentualnie czymś słodkim. Polewamy kluseczki i gotowe!
PS: Ja robiłam „sos” z podwójnej porcji stąd widoczny na
zdjęciu w miseczce
SMACZNEGO!
apetycznie wyglądają :-) podjadłabym :-)
OdpowiedzUsuń