CZEŚĆ!
Dzień dobry Kochani! Jak już
niejednokrotnie wspominałam bataty czyli słodkie ziemniaki to jedne z moich
ulubionych warzywa. Nie przepadam za słodkościami i gdybym miała do wyboru
zjeść deser czy obiad to z pewnością wybrałabym obiad. Wyjątek stanowi u mnie właśnie
batat- uwielbiam jego słodki smak! I to on jest królem dzisiejszego przepisu!
Mam dla Was batatowe brownie z pięciu
składników! Wyszło mięciutkie i pyszne. Spokojnie da się je pokroić bez
większych uszczerbków. Z podanych składników otrzymamy 4 kawałeczki w sam raz
na raz dla dwóch osób ;). Wykonanie to "bułka z masłem", a składniki potrzebne
do jego przygotowania są ogólnodostępne!. Moim zdanie najlepsze na drugi dzień,
ale to już zależy od gustu. Życzę Wam miłego dnia i dużo słoneczka!
Składniki
- 340g Batatów, ugotowanych na parze w skórce, po czym obranych najcieniej jak to możliwe i wystudzonych
- 40g Mąki kokosowej
- 15-20g Kakao
- 3-4 Łyżeczki ulubionego płynnego słodziła- u mnie melasa z karobu + do polania wierzchu
- 2 Garście orzechów włoskich
Batata blendujemy na
gładką masę. W misce łączymy puree z batata, mąkę, kakao, melasę oraz drobno
posiekane orzechy. Masę formujemy w
kwadracik, smarujemy wierzch melasą i posypujemy resztą orzeszków. Pieczemy w
temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut. Po wyjęciu polewamy
melasą i studzimy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz