CZEŚĆ!!
Dzień dobry! Nie wiem jak u
Was, ale mnie poranek przywitał śniegiem…szkoda, że spóźnił się o cztery
miesiące i zamiast przynieść uśmiech na twarzy spowodował, że „ręce mi opadły”-
kiedy wreszcie wyjdzie słońce?
Ale do rzeczy- mam dla Was przepis, w którym wykorzystujemy trzy
produkty wyglądające bardzo podobnie, jednak ich smak i struktura są zupełnie
inne (oczywiście nie oznacza to, że do siebie nie pasują- wręcz przeciwnie,
świetnie się ze sobą komponują) O czym mowa? Trzy słowa- kluski, fasolka i
topinambur! Kluseczki wykonane z zimniaków i kaszy jaglanej- więc zdrowiej,
fasolka biała-mniej wartościowa od czarnej, ale jako źródło białka roślinnego jak
najbardziej OK i topinambur- cenny ze względu na zawartą w nim inulinę.
Do tego szpinak, cebula, czosnek i suszone pomidory- jednym słowem
PYCHA! Polecam i życzę Wam przyjemnego popołudnia i wieczorku!
Składniki (porcja ze zdjęcia- dla jednej osoby)
- 50g Kaszy jaglanej, porządnie opłukanej i ugotowanej w stosunku 2:1 (woda:kasza)
- 150g Zimniaków, ugotowanych na parze w skórce, po czym obranych jak najcieniej
- 35g Mąki ziemniaczanej + do podsypywania
- Szczypta soli himalajskiej
Wystudzone ziemniaki oraz kasze blendujemy na gładką masę.
Do powstałej masy dodajemy sól oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy
kluseczki i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Kluseczki gotujemy ok. 2 minuty
od wypłynięcia na powierzchnię, łowimy i studzimy.
- 80g Białej fasoli, zamoczonej przez min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
- 1 Cebula, drobno posiekana
- 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- 200ml Przecieru pomidorowego
- 100g Szpinaku baby
- 4 Suszone pomidory, pokrojone w paseczki
- Kilka obranych topinamburów, ugotowanych na parze
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przyprawy
- 1 Łyżeczka oregano
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- Szczypta rozmarynu i kolendry mielonej
- Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu
Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy czosnek oraz cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy suszone
pomidory oraz szpinak i podduszamy przez 1 minutkę. Dodajemy fasolę oraz
kluseczki i podsmażamy ok. 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy całość
ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po tym czasie dodajemy
przyprawy i dusimy jeszcze minutkę.
Smakowicie to wygląda, zapiszę sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
Usuń