19 kwietnia 2017

Kluseczki, fasolka czy topinambur?


CZEŚĆ!!

Dzień dobry! Nie wiem jak u Was, ale mnie poranek przywitał śniegiem…szkoda, że spóźnił się o cztery miesiące i zamiast przynieść uśmiech na twarzy spowodował, że „ręce mi opadły”- kiedy wreszcie wyjdzie słońce?

Ale do rzeczy- mam dla Was przepis, w którym wykorzystujemy trzy produkty wyglądające bardzo podobnie, jednak ich smak i struktura są zupełnie inne (oczywiście nie oznacza to, że do siebie nie pasują- wręcz przeciwnie, świetnie się ze sobą komponują) O czym mowa? Trzy słowa- kluski, fasolka i topinambur! Kluseczki wykonane z zimniaków i kaszy jaglanej- więc zdrowiej, fasolka biała-mniej wartościowa od czarnej, ale jako źródło białka roślinnego jak najbardziej OK i topinambur- cenny ze względu na zawartą w nim inulinę.

Do tego szpinak, cebula, czosnek i suszone pomidory- jednym słowem PYCHA! Polecam i życzę Wam przyjemnego popołudnia i wieczorku!   


Składniki (porcja ze zdjęcia- dla jednej osoby)

  • 50g Kaszy jaglanej, porządnie opłukanej i  ugotowanej w stosunku 2:1 (woda:kasza)
  • 150g Zimniaków, ugotowanych na parze w skórce, po czym obranych jak najcieniej
  • 35g Mąki ziemniaczanej + do podsypywania
  • Szczypta soli himalajskiej

Wystudzone ziemniaki oraz kasze blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy sól oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kluseczki i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Kluseczki gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, łowimy i studzimy.
  • 80g Białej fasoli, zamoczonej przez min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
  • 1 Cebula, drobno posiekana
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • 200ml Przecieru pomidorowego
  • 100g Szpinaku baby
  • 4 Suszone pomidory, pokrojone w paseczki
  • Kilka obranych topinamburów, ugotowanych na parze
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przyprawy
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • Szczypta rozmarynu i kolendry mielonej
  • Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek oraz cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy suszone pomidory oraz szpinak i podduszamy przez 1 minutkę. Dodajemy fasolę oraz kluseczki i podsmażamy ok. 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy całość ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po tym czasie dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze minutkę.


2 komentarze: