22 kwietnia 2017

Wegański bigos z młodej kapustki


CZEŚĆ!!

Dzień dobry! Są tu jacyś miłośnicy bigosu? Jeżeli tak, to się dobrze składa, gdyż mam dla Was przepis właśnie na bigosik! W związku z tym, że jest wiosna i w sklepach pojawiają się młode warzywka przygotowałam bigos z wczesnej kapustki! Udało mi się nabyć śliczną sztukę, której liście były wspaniale miękkie- takie jak w przypadku kapusty stożkowej.

Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią bigosu ze względu na niechęć do kiszonek. Dodatek powideł śliwkowych nadaje wspaniałego smaku, a wędzone tofu i soczewica wprowadzają element "mięsny" czyli białko! Ja już zaliczyłam dzisiejszą przebieżkę i zmykam do nauki! Wam życzę miłego dnia i dużo słoneczka!!

PS: Niech Was nie zrazi liczba składników- większość pewnie macie w domku ;)


Składniki (jako samodzielne danie dla jednej głodnej lub dwóch mniej głodnych osób, lub dodatek do dania głównego dla ok. 5 osób)

  • 500g Młodej kapustki (taka z bardzo mięciutkimi liśćmi, w przypadku kapusty wczesnej z liśćmi twardymi trzeba wydłużyć czas duszenia), posiekana w cieniutkie paseczki i odstawiona na min. 40 minut (TUTAJ przyczyna)
  • 250g Pieczarek (waga po obraniu i usunięciu "nóżek"), umytych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 60g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej
  • 5 Łyżeczek „z górką” koncentratu pomidorowego
  • Ok. 5 śliwek suszonych, bez konserwantów, pokrojonych w paseczki
  • 20g Suszonych grzybów, namoczone przez noc w 200ml wody
  • 2 Cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekanych
  • 2 Łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego/oliwy z oliwek extra virgin
  • 200g Tofu wędzonego, pokrojonego w małą kostkę

Przyprawy
  • 3 Ziarenka ziela angielskiego
  • 2 Ziarenka owocu jałowca
  • 2 Listki laurowe
  • 1 Łyżeczka pieprzu czarnego (wedle gustu)
  • 1 Łyżeczka majeranku
  • 1 Łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 Płaskie łyżeczki kminku (całego)
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 2 Łyżki cebuli granulowanej

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek oraz jedną cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pieczarki, odsączone suszone grzyby, śliwki suszone oraz jeden liść laurowy, dusimy całość pod przykryciem do momentu, w którym pieczarki puszczą wodę- wówczas dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości soczewicy (można dolewać wodę z moczenie grzybów- tylko tyle ile jest potrzebne, aby soczewica była miękka). Gdy soczewica zmięknie dodajemy łyżkę cebuli granulowanej, sos sojowy oraz szczyptę pieprzu i przesmażamy całość bez przykrycia do całkowitego odparowania wody. Gdy na patelni zostaną tylko pieczarki i soczewica wyłączamy palnik.

Ponownie rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim jedną cebulę. Dodajemy kapustę, ziele angielskie, owoce jałowca, liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut lub dłużej), mieszając od czasu do czasu- w razie konieczności możemy dodać kilka łyżek wody z moczenia grzybów. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i przyprawy z wyjątkiem tofu. Smażymy całość mieszając przez kolejne 10-15 minut, aby wszystko się „przegryzło”. Pod koniec dodajemy tofu, mieszamy i wyłączamy palnik. Gotowe! 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz