CZEŚĆ!!
Dzień dobry! Są tu jacyś miłośnicy bigosu? Jeżeli tak, to się dobrze składa, gdyż mam dla Was przepis właśnie na bigosik! W związku z tym, że jest wiosna i w sklepach pojawiają się młode warzywka przygotowałam bigos z wczesnej kapustki! Udało mi się nabyć śliczną sztukę, której liście były wspaniale miękkie- takie jak w przypadku kapusty stożkowej.
Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią bigosu ze względu na niechęć do kiszonek. Dodatek powideł śliwkowych nadaje wspaniałego smaku, a wędzone tofu i soczewica wprowadzają element "mięsny" czyli białko! Ja już zaliczyłam dzisiejszą przebieżkę i zmykam do nauki! Wam życzę miłego dnia i dużo słoneczka!!
PS: Niech Was nie zrazi liczba składników- większość pewnie macie w domku ;)
Składniki (jako samodzielne danie dla jednej głodnej lub dwóch mniej głodnych osób, lub dodatek do dania głównego dla ok. 5 osób)
PS: Niech Was nie zrazi liczba składników- większość pewnie macie w domku ;)
Składniki (jako samodzielne danie dla jednej głodnej lub dwóch mniej głodnych osób, lub dodatek do dania głównego dla ok. 5 osób)
- 500g Młodej kapustki (taka z bardzo mięciutkimi liśćmi, w przypadku kapusty wczesnej z liśćmi twardymi trzeba wydłużyć czas duszenia), posiekana w cieniutkie paseczki i odstawiona na min. 40 minut (TUTAJ przyczyna)
- 250g Pieczarek (waga po obraniu i usunięciu "nóżek"), umytych i startych na tarce o grubych oczkach
- 60g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej
- 5 Łyżeczek „z górką” koncentratu pomidorowego
- Ok. 5 śliwek suszonych, bez konserwantów, pokrojonych w paseczki
- 20g Suszonych grzybów, namoczone przez noc w 200ml wody
- 2 Cebule, pokrojone w kosteczkę
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekanych
- 2 Łyżeczki powideł śliwkowych
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego/oliwy z oliwek extra virgin
- 200g Tofu wędzonego, pokrojonego w małą kostkę
Przyprawy
- 3 Ziarenka ziela angielskiego
- 2 Ziarenka owocu jałowca
- 2 Listki laurowe
- 1 Łyżeczka pieprzu czarnego (wedle gustu)
- 1 Łyżeczka majeranku
- 1 Łyżeczka papryki słodkiej
- 2 Płaskie łyżeczki kminku (całego)
- 1 Łyżka sosu sojowego
- 2 Łyżki cebuli granulowanej
Wykonanie
Na
patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek oraz jedną cebulę. Gdy
cebula zeszkli się dodajemy pieczarki, odsączone suszone grzyby, śliwki suszone
oraz jeden liść laurowy, dusimy całość pod przykryciem do momentu, w którym pieczarki
puszczą wodę- wówczas dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości soczewicy
(można dolewać wodę z moczenie grzybów- tylko tyle ile jest potrzebne, aby soczewica była
miękka). Gdy soczewica zmięknie dodajemy łyżkę cebuli granulowanej, sos sojowy
oraz szczyptę pieprzu i przesmażamy całość bez przykrycia do całkowitego
odparowania wody. Gdy na patelni zostaną tylko pieczarki i soczewica wyłączamy
palnik.
Ponownie
rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim jedną cebulę. Dodajemy kapustę,
ziele angielskie, owoce jałowca, liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem do
miękkości (ok. 20 minut lub dłużej), mieszając od czasu do czasu- w razie konieczności
możemy dodać kilka łyżek wody z moczenia grzybów. Po tym czasie dodajemy pozostałe
składniki i przyprawy z wyjątkiem tofu. Smażymy całość mieszając przez kolejne
10-15 minut, aby wszystko się „przegryzło”. Pod koniec dodajemy tofu, mieszamy
i wyłączamy palnik. Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz