09 kwietnia 2017

Pęczak z botwinką i orzechami włoskimi


CZEŚĆ!

Dzień dobry! Jak pisałam przy okazji przepisu na szparagi z boczniakami (tu) udało mi się pierwszy raz w tym roku upolować botwinkę. Już niedługo będzie jej pełno na bazarkach, dlatego też mam dla Was pomysł jak ją wykorzystać!

Kasza pęczak z botwinką i orzechami włoskimi- PYCHA! Kaszę pęczak uwielbiam, a do tego dania sprawdzi się idealnie, gdyż tak samo jak orzechy sprawia, że "jest co gryźć". Ten przepis jest stanowczo należy do MEGA zdrowych- orzechy włoskie to świetne źródło zarówno białka jak i zdrowych tłuszczów, botwinka z kolei odkwasza organizm- czego chcieć więcej?

Miłego dnia Kochani! 

PS: Dziś "wybiło" mi 100 polubień na Facebook! Bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich lubiących moją stronę (i nielubiących również ;) ❤ 


Składniki (jedna porcja ze zdjecia)
  • Duży pęczek botwinki,  podzielonej na buraczki, łodyżki i liście- wszytsko opłukane
  • 70g Kaszy pęczak, porządnie opłukanej
  • Garść szpinaku, opłukanego
  • 1 Cebula, pokrojona w pióra
  • Ząbek czosnku, posiekany
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 Garście orzechów włoskich

 Przyprawy
  • Szczypta soli himalajskie oraz pieprzu
  • 1 Łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 Łyżeczka czosnku staropolskiego
  • Szczypta suszonej natki pietruszki
  • + bulion do gotowania kaszy lub woda z 2 łyżkami suszonych warzyw (używam TAKICH-polecam!)

Botwinkę owiniętą w papier do pieczenia upiec do miękkości (w temperaturze 200 stopni Celsjusza). Kaszę ugotować. Na dnie garnuszka rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz cebulę do zeszklenia. Następnie dodać łodygi botwinki- dusić do miękkości mieszają od czasu do czasu. Pod koniec dodać kaszę, liście szpinaku i botwiny oraz przyprawy, wszystko poddusić przez chwilkę i wyłączyć palnik. Dodać pokrojoną botwinkę oraz pokruszone orzechy i gotowe!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz