05 kwietnia 2017

Wiosenna surówka z młodej kapusty


CZEŚĆ!

Kochani! Podrzucam Wam przepis na surówkę z młodej kapusty- w końcu mamy wiosnę ;) Wirus nadal trzyma, ale mój organizm na szczęście potrafi się szybko regenerować! Myślę, że to właśnie dzięki diecie roślinnej i dużej aktywności fizycznej. Ja uciekam na uczelnie- dziś już nie mogę sobie pozwolić na nieobecność. Pozdrawiam cieplutko, słonecznego dnia!



Składniki
  • 1 Duża marchew, obrana, opłukana i starta na tarce o grubych oczkach
  • 2 Jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • Pęczek rzodkiewki, porządnie opłukany i starty na tarce o grubych oczkach
  • 1 Duży ogórek, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w drobniutką kosteczkę
  • ½ Papryki czerwonej, opłukanej i pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 Cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 8 Liści kapusty młodej, opłukanych, bardzo drobno posiekanych
  • Pęczek koperku, opłukany, osuszony i drobno posiekany
  • Szczypta soli himalajskiej
  • Szczypta pieprzu
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub innego nierafinowanego oleju, który lubicie
  • 1 Łyżeczka musztardy
  • 1 Łyżeczka octu jabłkowego
  • Sok z 1 dużej cytryny

Posiekaną kapustę solimy kilkoma szczyptami soli i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody. W misce łączymy wszystkie składniki- najlepiej dłońmi mocno ugniatając. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej całą noc, wówczas nabierze odpowiedniego smaku. Gotowe!

 SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz