CZEŚĆ!
Kochani! Podrzucam Wam przepis na surówkę z młodej kapusty-
w końcu mamy wiosnę ;) Wirus nadal trzyma, ale mój organizm na szczęście
potrafi się szybko regenerować! Myślę, że to właśnie dzięki diecie roślinnej i
dużej aktywności fizycznej. Ja uciekam na uczelnie- dziś już nie mogę sobie
pozwolić na nieobecność. Pozdrawiam cieplutko, słonecznego dnia!
Składniki
- 1 Duża marchew, obrana, opłukana i starta na tarce o grubych oczkach
- 2 Jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- Pęczek rzodkiewki, porządnie opłukany i starty na tarce o grubych oczkach
- 1 Duży ogórek, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w drobniutką kosteczkę
- ½ Papryki czerwonej, opłukanej i pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 Cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
- 8 Liści kapusty młodej, opłukanych, bardzo drobno posiekanych
- Pęczek koperku, opłukany, osuszony i drobno posiekany
- Szczypta soli himalajskiej
- Szczypta pieprzu
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub innego nierafinowanego oleju, który lubicie
- 1 Łyżeczka musztardy
- 1 Łyżeczka octu jabłkowego
- Sok z 1 dużej cytryny
Posiekaną kapustę solimy kilkoma szczyptami soli i
odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody. W misce
łączymy wszystkie składniki- najlepiej dłońmi mocno ugniatając. Przekładamy do
słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej całą noc, wówczas
nabierze odpowiedniego smaku. Gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz