CZEŚĆ!
Niezależnie od tego, które są według Was smaczniejsze warto je jeść, gdyż są bardzo zdrowe, a co ważne dla osób na diecie - niskokaloryczne.
Mam dla Was MEGA PROSTY i MEGA SMACZNY przepis na krem ze szparagów zielonych. Robiłam go dobrych kilka razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni, gdyż smak nie był taki, jakiego oczekiwałam, ale wreszcie udało się! Wyszedł idealny, a co ciekawe wystarczą zaledwie cztery składniki, przyprawy i gotowe! Ja uciekam na uczelnię, miłego dnia Kochani!
Składniki (dwie miseczki)
- 500g Szparagów (każdy pokrojony na 4-5 części)
- 2 Średniej wielkości cebule
- 200ml Mleczka kokosowego
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
- 1/2 Łyżeczki ziarenek kolendry
- Szczypta kolendry mielonej
- 1 Płaska łyżeczka soli himalajskiej
- Szczypta pieprzu (wedle gustu)
- 1/4 Łyżeczki gałki muszkatołowej
+ Wiórki kokosowe do posypania
Na dnie garnuszka rozgrzać olej
i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodać ziarenka kolendry oraz
szparagi i przesmażyć całość 2-3 minuty. Po tym czasie dolać wody (można
bulionu) tylko do pokrycia warzyw. gotować do miękkości (ok. 10 minut). Po tym
czasie do mleczka kokosowego dodać przyprawy i kilka łyżeczek wywaru z
garnuszka, wymieszać i cały czas mieszając wlać z powrotem. Podgotować przez
minutkę i wyłączyć palnik. Zawartość garnka zblendować na gładką masę. Podawać
z główkami szparagów i wiórkami kokosowymi
SMACZNEGO!
Super, szparagi uwielbiam, a że akurat sezon, koniecznie wypróbuję Twoją zupę :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać póki są! Pozdrawiam! :)
UsuńPrezentuje się naprawdę idealnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :D
Usuń