26 kwietnia 2017

Idealny krem szparagowy


CZEŚĆ!

Jedne trzeba obierać drugie nie, jedni wolą białe inni te zielone, mowa oczywiście o SZPARAGACH!
Niezależnie od tego, które są według Was smaczniejsze warto je jeść, gdyż są bardzo zdrowe, a co ważne dla osób na diecie - niskokaloryczne.


Mam dla Was MEGA PROSTY i MEGA SMACZNY przepis na krem ze szparagów zielonych. Robiłam go dobrych kilka razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni, gdyż smak nie był taki, jakiego oczekiwałam, ale wreszcie udało się! Wyszedł idealny, a co ciekawe wystarczą zaledwie cztery składniki, przyprawy i gotowe! Ja uciekam na uczelnię, miłego dnia Kochani!


Składniki (dwie miseczki)
  • 500g Szparagów (każdy pokrojony na 4-5 części)
  • 2 Średniej wielkości cebule
  • 200ml Mleczka kokosowego
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
 Przyprawy
  • 1/2 Łyżeczki ziarenek kolendry
  • Szczypta kolendry mielonej
  • 1 Płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • Szczypta pieprzu (wedle gustu)
  • 1/4 Łyżeczki gałki muszkatołowej
+ Wiórki kokosowe do posypania

Na dnie garnuszka rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodać ziarenka kolendry oraz szparagi i przesmażyć całość 2-3 minuty. Po tym czasie dolać wody (można bulionu) tylko do pokrycia warzyw. gotować do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie do mleczka kokosowego dodać przyprawy i kilka łyżeczek wywaru z garnuszka, wymieszać i cały czas mieszając wlać z powrotem. Podgotować przez minutkę i wyłączyć palnik. Zawartość garnka zblendować na gładką masę. Podawać z główkami szparagów i wiórkami kokosowymi

SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. Super, szparagi uwielbiam, a że akurat sezon, koniecznie wypróbuję Twoją zupę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się naprawdę idealnie:)

    OdpowiedzUsuń