CZEŚĆ!
Dzień dobry w sobotę! Większość z Was
pewnie jeszcze śpi i nawet nie myśli o śniadaniu, a co dopiero obiedzie, jednak
ja mam dla Was pomysł zarówno na obiad jak i na
kolację.
Lubicie włoskie klimaty? Jeśli tak to jestem
przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Mianowicie- zapiekanka z
"pomidorowej" kaszy jaglanej i soczewicy czerwonej, przełożona
cukinią i bakłażanem. Spód to plastry z dyni piżmowej, ale równie dobrze
możecie dynię zastąpić batatem, jeżeli takowej nie posiadacie (a w sklepach
powoli brak). Przypraw możecie dodać więcej- wedle gustu (wiele zależy tu od
jakości pomidorów/passaty pomidorowej).
Ja planuję dziś pobiegać (czyli jak zwykle) i Was również zachęcam do tej formy aktywności! A teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam
spokojnego dnia! :)
Składniki
- 1 Cukinia, umyta i pokrojona w plastry (0,5-1 cm)
- 1 Bakłażan, umyty i pokrojona tak samo jak cukinia
- ok. 15 okręgów wyciętych z dyni/batata- za pomocą wykraweczki do ciastek lub po prostu za pomocą noża
- 70g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej i ugotowanej w proporcji 1:2 (soczewica:woda)
- 70g Kaszy jaglanej, ugotowanej w ten sam sposób co soczewica
- ok. 5 pomidorów bez gniazd nasiennych lub ok. 300ml passaty pomidorowej
- 70g Koncentratu pomidorowego
- 4 Łyżki razowej kaszy manny
- 1 Duża cebula czerwona, drobno posiekana
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- Kilka łyżek płatków drożdżowych
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania wierzchu zapiekanki
Przyprawy
- 1 Łyżka oregano
- ½ Łyżki bazylii
- 2 Łyżeczki czosnku
- 1 Łyżeczka cebuli suszonej
- 1 Łyżeczka soli himalajskiej
- 1 Łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 Łyżeczka kurkumy
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i
podsmażamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy pomidory/passatę i dusimy całość
do miękkości (w przypadku pomidorów) i redukujemy nadmiar wody (ok. 5-10 minut).
Następnie dorzucamy soczewicę oraz kaszę i przesmażamy całość do zgęstnienia.
Pod koniec dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz płatki drożdżowe i
dusimy jeszcze chwilkę po czym sprawdzamy czy farsz jest dla Nas odpowiednio
aromatyczny- w razie potrzeby doprawiamy. Wyłączamy palnik, dodajemy kaszę mannę i porządnie mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy okręgami z dyni/batata posypujemy
szczyptą soli oraz pieprzu i wykładamy 1/3 masy soczewicowo-jaglanej. Następnie
układamy obok siebie plastry cukinii i znów posypujemy szczyptą soli oraz
pieprzu, a na wierz kładziemy kolejną warstwę masy. Następnie na masę układamy
plastry bakłażana, szczypta soli i pieprzu oraz ostatnia część masy. Na wierzch
układamy zarówno cuknie jak i bakłażana (można jak ja położyć jeszcze plaster
pomidora i kilka liści np. jarmużu) i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch
oliwą z oliwek. Pieczemy godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
SMACZNEGO!
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrolisny.blogspot.com :)