01 kwietnia 2017

Zapiekanka w stylu włoskim


CZEŚĆ!

Dzień dobry w sobotę! Większość z Was pewnie jeszcze śpi i nawet nie myśli o śniadaniu, a co dopiero obiedzie, jednak ja mam dla Was pomysł  zarówno na obiad jak i na kolację. 

Lubicie włoskie klimaty? Jeśli tak to jestem przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Mianowicie- zapiekanka z "pomidorowej" kaszy jaglanej i soczewicy czerwonej, przełożona cukinią i bakłażanem. Spód to plastry z dyni piżmowej, ale równie dobrze możecie dynię zastąpić batatem, jeżeli takowej nie posiadacie (a w sklepach powoli brak). Przypraw możecie dodać więcej- wedle gustu (wiele zależy tu od jakości pomidorów/passaty pomidorowej). 

Ja planuję dziś pobiegać (czyli jak zwykle) i Was również zachęcam do tej formy aktywności! A teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam spokojnego dnia! :)


Składniki
  • 1 Cukinia, umyta i pokrojona w plastry (0,5-1 cm)
  • 1 Bakłażan, umyty i pokrojona tak samo jak cukinia
  • ok. 15 okręgów wyciętych z dyni/batata- za pomocą wykraweczki do ciastek lub po prostu za pomocą noża
  • 70g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej i ugotowanej w proporcji 1:2 (soczewica:woda)
  • 70g Kaszy jaglanej, ugotowanej w ten sam sposób co soczewica
  • ok. 5 pomidorów bez gniazd nasiennych lub ok. 300ml passaty pomidorowej
  • 70g Koncentratu pomidorowego
  • 4 Łyżki razowej kaszy manny
  • 1 Duża cebula czerwona, drobno posiekana
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania wierzchu zapiekanki

Przyprawy
  • 1 Łyżka oregano
  • ½ Łyżki bazylii
  • 2 Łyżeczki czosnku
  • 1 Łyżeczka cebuli suszonej
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 Łyżeczka kurkumy 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy pomidory/passatę i dusimy całość do miękkości (w przypadku pomidorów) i redukujemy nadmiar wody (ok. 5-10 minut). Następnie dorzucamy soczewicę oraz kaszę i przesmażamy całość do zgęstnienia. Pod koniec dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz płatki drożdżowe i dusimy jeszcze chwilkę po czym sprawdzamy czy farsz jest dla Nas odpowiednio aromatyczny- w razie potrzeby doprawiamy. Wyłączamy palnik, dodajemy kaszę mannę i porządnie mieszamy.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy okręgami z dyni/batata posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu i wykładamy 1/3 masy soczewicowo-jaglanej. Następnie układamy obok siebie plastry cukinii i znów posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu, a na wierz kładziemy kolejną warstwę masy. Następnie na masę układamy plastry bakłażana, szczypta soli i pieprzu oraz ostatnia część masy. Na wierzch układamy zarówno cuknie jak i bakłażana (można jak ja położyć jeszcze plaster pomidora i kilka liści np. jarmużu) i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch oliwą z oliwek. Pieczemy godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza. 

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Wygląda super :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrolisny.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń