Cześć!
Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie ryżu czarnego znanego również jako ryż zakazany, który jest bardzo zasobny w wartości odżywcze, dlatego warto włączyć go do Naszego menu. Ryż ten charakteryzuje się delikatnym orzechowym aromatem, a po ugotowaniu podobnie jak ryż brązowy nie staje się miękką papką. Zawiera sporą ilość aminkowasów oraz cynk, miedź, karoten i żelazo. Kolor zawdzięcza zawartym w nim antocyjanom, a nazwa "ryż zakazany" pochodzi z czasów starożytnych- w Chinach nazywany był tak, gdyż uważano, iż jest on na tyle wartościowy, że jadał go jedynie cesarz.
Ja użyłam go do przygotowałam kapusty czerwonej z sosem grzybowym do tego podsmażane grzyby i batat. Całość wyszła świetnie- gorąco polecam. Miłego dnia!
Składniki
Kapusta z ryżem:
- 500g Kapusty czerwonej, poszatkowanej, opłukanej
- 100g Czarnego ryżu, porządnie opłukanego
- 1 Mała czerwona cebula, pokrojona w pióra
- 1 Małe jabłko, starte na tarce o drobnych oczkach
- 1 Pęczek koperku, opłukany i posiekany
- 1 Łyżka sosu sojowego
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- Szczypta pieprzu cayenne
- Sok z 1/2 cytryny
- + Woda z moczenia grzybów (patrz poniżej-grzyby*)
Wykonanie
- Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez chwilkę
- Dodajemy kapustę i sos sojowy, podsmażamy
- Po chwili wlewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy w niej kapustę do miękkości
- Gdy kapsuta jest miękka odcedzamy ją nad garnkiem w którym będziemy gotować ryż
- Do wywaru kapuściano-grzybowego dodajemy ryż i uzupełniamy wodą do pokrycia ryżu
- Ryż gotujemy ok. 40 minut mieszając i uzupełniając wodą- na koniec pozwalamy, aby ryż chwilę odpoczął i wchłonął ewentualne resztki wody
- Ryż łączymy z kapustą, koperkiem, pieprzem, sokiem z cytryny, jabłkiem oraz sosem grzybowym
Grzyby:
- 200g Boczniaków, opłukanych i delikatnie odciśniętych z nadmiaru wody
- 200g Pieczarek, z obranymi kapeluszami (waga bez skórki na kapeluszach), opłukanych
- *30g Grzybów suszonych, opłukanych i namoczonych przez noc w ok. 300ml wody, woda z moczenia będzie wykorzystana do gotowania ryżu*
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 Łyżka sosu sojowego
- 3 Ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 Cebula, pokrojona w pióra
- Szczypta pieprzu cayenne i rozmarynu
- 1 Łyżeczka skrobi kukurydzianej
Wykonanie
- Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez chwilkę
- Dodajemy suszone grzyby, podsmażamy całość przez ok. 1 minutę
- Dorzucamy boczniaki oraz pieczarki, wlewamy sos sojowy i dusimy całość do momentu, aż pieczarki zmiękną (ale pozostaną jędrne) i puszczą soki
- Wyłączamy palnik i odcedzmy pieczarki nad miską
- Zawartość miski z powrotem przelewamy do garnka i podgrzewamy, w filiżance łączymy 2 łyżki wody z jedną płaską łyżeczka skrobi kukurydzianej i mieszamy
- Następnie do mąki dodajemy 4 łyżki wywaru grzybowego, mieszamy
- Do wywaru grzybowego wlewamy zawartość filiżanki i mieszamy do powstania gładkiego sosu
Batat
- 1-2 Bataty, porządnie opłukane
- Bataty gotujemy w całości do miękkości w wodzie lub na parze
SMACZNEGO!
super oryginalny pomysł :D pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń