20 grudnia 2016

Kapusta czerwona z czarnym ryżem, podsmażanymi grzybami i batatem

 Cześć!

Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie ryżu czarnego znanego również jako ryż zakazany, który jest bardzo zasobny w wartości odżywcze, dlatego warto włączyć go do Naszego menu. Ryż ten charakteryzuje się delikatnym orzechowym aromatem, a po ugotowaniu podobnie jak ryż brązowy nie staje się miękką papką. Zawiera sporą ilość aminkowasów oraz cynk, miedź, karoten i żelazo. Kolor zawdzięcza zawartym w nim antocyjanom, a nazwa "ryż zakazany" pochodzi z czasów starożytnych- w Chinach nazywany był tak, gdyż uważano, iż jest on na tyle wartościowy, że jadał go jedynie cesarz.  
Ja użyłam go do przygotowałam kapusty czerwonej z sosem grzybowym do tego podsmażane grzyby i batat. Całość wyszła świetnie- gorąco polecam. Miłego dnia!


Składniki

Kapusta z ryżem:
  • 500g Kapusty czerwonej, poszatkowanej, opłukanej
  • 100g Czarnego ryżu, porządnie opłukanego 
  • 1 Mała czerwona cebula, pokrojona w pióra
  • 1 Małe jabłko, starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 Pęczek koperku, opłukany i posiekany
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Sok z 1/2 cytryny
  • + Woda z moczenia grzybów (patrz poniżej-grzyby*)
Wykonanie
  1. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez chwilkę
  2. Dodajemy kapustę i sos sojowy, podsmażamy
  3. Po chwili wlewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy w niej kapustę do miękkości
  4. Gdy kapsuta jest miękka odcedzamy ją nad garnkiem w którym będziemy gotować ryż
  5. Do wywaru kapuściano-grzybowego dodajemy ryż i uzupełniamy wodą do pokrycia ryżu
  6. Ryż gotujemy ok. 40 minut mieszając i uzupełniając wodą- na koniec pozwalamy, aby ryż chwilę odpoczął i wchłonął ewentualne resztki wody
  7. Ryż łączymy z kapustą, koperkiem, pieprzem, sokiem z cytryny, jabłkiem oraz sosem grzybowym

Grzyby:
  • 200g Boczniaków, opłukanych i delikatnie odciśniętych z nadmiaru wody
  • 200g Pieczarek, z obranymi kapeluszami (waga bez skórki na kapeluszach), opłukanych
  • *30g Grzybów suszonych, opłukanych i namoczonych przez noc w ok. 300ml wody, woda z moczenia będzie wykorzystana do gotowania ryżu*
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • 3 Ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 Cebula, pokrojona w pióra
  • Szczypta pieprzu cayenne i rozmarynu
  • 1 Łyżeczka skrobi kukurydzianej
Wykonanie
  1. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez chwilkę
  2. Dodajemy suszone grzyby, podsmażamy całość przez ok. 1 minutę
  3. Dorzucamy boczniaki oraz pieczarki, wlewamy sos sojowy i dusimy całość do momentu, aż pieczarki zmiękną (ale pozostaną jędrne) i puszczą soki
  4. Wyłączamy palnik i odcedzmy pieczarki nad miską
  5. Zawartość miski z powrotem przelewamy do garnka i podgrzewamy, w filiżance łączymy 2 łyżki wody z jedną płaską łyżeczka skrobi kukurydzianej i mieszamy
  6. Następnie do mąki dodajemy 4 łyżki wywaru grzybowego, mieszamy
  7. Do wywaru grzybowego wlewamy zawartość filiżanki i mieszamy do powstania gładkiego sosu

Batat
  • 1-2 Bataty, porządnie opłukane
  1. Bataty gotujemy w całości do miękkości w wodzie lub na parze
SMACZNEGO!


1 komentarz: