26 marca 2017

Hummusem faszerowane "indyjskie" kotlety ziemniaczane



CZEŚĆ!

Czy są tu jacyś miłośnicy hummusu? Myślę, że kilku (ze mną na czele) z pewnością by się znalazło! A co powiecie na połączenie ziemniaków z hummusem? No właśnie- ja również była ciekawa i efektem tego są te cudeńka- kotleciki z wczesnych ziemniaczków w stylu indyjskim, faszerowane hummusem!

Czyż nie są urocze? Mięciutki, aromatyczne i wręcz rozpływają się w ustach! Ich przygotowanie to bułka z masłem, a w smaku wyśmienite! Indyjskiego charakteru nadają im przyprawy, które dodajemy do ziemniaków.

Kotleciki podałam z wegańską "jajecznicą", na którą przepis ukazał się wczoraj (KLIK). Danie idealne na niedzielny obiad! Polecam z całego serduszka! ❤ Miłego dnia!

A jeżeli podoba Ci się mój blog zapraszam do polubienia mnie na facebook! 






Składniki (na jedną porcję- 5 kotletów)
  • 350g Ziemniaków wczesnych, porządnie wyszorowanych 
  • 5 Łyżek hummusu 
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju sezamowego 
  • Mąka kukurydziana do oprószenia kotletów 

Przyprawy

  • Szczypta soli himalajskiej i pieprzu 
  • ½ Łyżeczki kurkumy 
  • ½ Łyżeczki kuminu 
  • ½ Łyżeczki mielonych ziaren kolendry 
  • ½ Łyżeczki czosnku 
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju sezamowego 
  • Mąka kukurydziana do oprószenia 

Ziemniaki gotujemy na parze i obieramy ze skórki bardzo cienko- skórki zostanie góra jedna łyżka stołowa. Ugniatamy i studzimy. Zimne ziemniaki łączymy z przyprawami i olejem. Nakładamy po łyżce do ręki i lepimy płaskie okręgi, nakładamy łyżkę hummusu i na wierzch lepimy taki sam okrąg. Całego kotlecika „kulamy” w dłoniach, aby nadać mu kształt. Gotowe kotlet posmarować olejem sezamowym (niekoniecznie) i oprószyć mąką kukurydzianą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza po ok. 20 minut z każdej strony i gotowe!

SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Ale to musiało być pyszne :)Jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj było przepyszne! Dziękuję bardzo za tak miłe słowa <3

      Usuń