29 marca 2017

Risotto z cukinią i grzybami shiitake


CZEŚĆ!

Jak już niejednokrotnie pisałam- rzadko kiedy jadam makaron, gdyż o wiele bardziej smakują mi kasze i ryże (dodatkowo są o niebo zdrowsze). W związku z tym dziś mam dla Was kolejny pomysł na ryż!



Z czym tym razem?
GRZYBAMI SHIITAKE! Które uwielbiam i stanowczo są moim numerem jeden wśród grzybów.
Grzyby te są również MEGA zdrowe, dlatego  koniecznie włączcie je do swojej diety! Posiadają masę cennych składników odżywczych- nie na darmo nazywa się je eliksirem długowieczności. Są szczególnie polecane osobom, które mają problemy z wysokim ciśnieniem, gdyż posiadają duże ilości potasu, który pomaga je obniżyć. Posiadają również witaminę D oraz wapń- a te są szczególnie ważne dla Nas weganie! I co najważniejsze znajdziemy w nich bardzo cenny związek- lentinan, który ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. 

Myślę, że tyle zalet nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Ja połączyłam je z cukinią oraz pełnoziarnistym ryżem basmati- wyszło pysznie i zdrowo! Suszone grzyby shiitake możecie kupić w Kaufland za 5,99zł/25g. Gorąco polecam! Miłego dnia :D




Składniki
  • 1 Cukinia, opłukana, pozbawiona gniazd nasiennych i starta na tarce o grubych oczkach
  • 70g Ryżu Basmati
  • 25g Suszonych grzybów shiitake, zamoczonych w 300ml wody przez min. 10 godzin
  • 1 Cebula
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych
  • 1 Płaska łyżeczka czarnej soli himalajskiej oraz pieprzu czarnego
  • Szczypta kolendry mielonej, czosnku oraz rozmarynu
Gotujemy ryż często mieszając i stopniowo czas dolewają wodę z moczenia grzybów. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz czosnek, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy grzyby oraz cukinię i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Następnie dodajemy ryż oraz przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 3 minutki.


GOTOWE!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz