DZIEŃ DOBRY!!
Witajcie Kochani! Chciałam napisać, że właśnie zaczynamy weekend, ale przecież dziś już poniedziałek. Przybywam do Was z świetnym sposobem na przemycenie fasoli do swojego menu w sposób niezauważalny, ale przede wszystkim PYSZNY!!
Jak to najlepiej zrobić? Ukryć go w makaronie- bo makaron każdy lubi! Oczywiście w trosce o czytelników, którzy makaronu nie jadają przepis posiada dwa sposoby podania. Pierwszy to sos z kokardkami z pszenicy durum, natomiast drugi to makaron spaghetti z CUKINII!
Sos wyszedł MEGA aromatyczny, a w połączeniu z groszkiem zielonym i makaronem (czy to cukiniowym czy zwykłym) smakuje i prezentuje się wprost wspaniale!
Żeby wersja z prawdziwym makaronem nie była nadto uboga w warzywa upiekłam kalafior i był to strzał w dziesiątkę, gdyż jak wicie kalafior pieczony nabiera orzechowego posmaku, co w połączeniu z sosem serowo-czosnkowym komponuje się świetnie.
Co tu dużo gadać- tego trzeba spróbować! Pięknego dnia!
Sos (na dwie porcje makaronu)
- Puszka fasoli cannellini + 3 łyżki zalewy
- 6 Ząbków czosnku
- 50-100ml mleka migdałowego/nerkowcowego
- 5 Łyżek płatków drożdżowych
- 1 Biała cebula, bardzo drobno posiekana
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Przyprawy
- 1 Łyżeczka czarnej soli
- 1 Łyżeczka czosnku mielonego
- Szczypta pieprzu
Czosnek pieczemy do miękkości. Fasolę blendujemy z trzema łyżkami zlewy na gładko. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim upieczony i wyciśnięty czosnek oraz cebulę do zeszklenia. Następnie wlewamy masę fasolową i podgrzewamy cały czas mieszają drewnianą łyża do zagotowania, stopniowo dolewając mleko, aby konsystencja przypominała gęsty sos. Gdy w garnuszku zacznie bulgotać dodajemy płatki drożdżowe oraz przyprawy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1-2 minutki w razie potrzeby dolewamy mleko.
- Kalafior, upieczony z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek przy okazji pieczenia czosnku
- Groszek zielony
- Makaron z pszenicy durum ugotowany al dente
Makaron cukiniowy (na jedną porcję)
- 2 Cukinie średniej wielkości, opłukane i przekrojone na pół
- 1 Mała cebula, drobno posiekana
- Szczypta soli himalajskiej oraz przyprawy curry (dla koloru)
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
+
Groszek zielony
SMACZNEGO!
Wygląda na bardzo delikatny w smaku (zwłaszcza w wersji z cukinia):)
OdpowiedzUsuńI w smaku też taki jest pomimo czosnku pieczonego :)
OdpowiedzUsuń