DZIEŃ DOBRY!!
Kochani bardzo Was przepraszam za długą nieobecność, ale była ona spowodowana jak już niejednokrotnie wspominałam- obowiązkami na uczelni. Teraz czekam na ostatni wynik z egzaminu, a w lipcu obrona, więc mam troszkę czasu na przygotowanie.
Ostatnio głównym obiadowym tematem były u mnie warzywa z parowaru- szybko i pożywnie. Dziś natomiast mam wreszcie przepis, którym mogę się z Wami podzielić- wspaniałe faszerowane pomidory malinowe!
Farsz to ideał dla weganina- bogaty w białko, a co najważniejsze jest PYSZNY! Pieczarki, tofu i kasza podsmażone z cebulą i zapakowane w pomidory to idealny przepis na obiad.
Zaletą jest możliwość przygotowania farszu dzień wcześniej i nafaszerowania pomidorów w dniu kolejnym. Jednak tu trzeba być ostrożnym, gdyż nie obiecuję, że farsz nie zniknie zanim zdąży wylądować w pomidorach ;-)
Pięknego dnia!
Składniki
- 6 Pomidorów malinowych, porządnie opłukanych
- 50g Kaszy jaglanej (waga suchej), opłukanej i ugotowanej
- 350g Pieczarek, obranych, opłukanych i startych na tarce o dużych oczkach
- 180g Tofu z bazylią, drobno pokruszonego
- 5 Pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
- 2 Garście szpinaku baby
- 1 Cebula, drobno posiekana
- 1 Łyżka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania
Przyprawy
- ½ Łyżeczki rozmarynu
- ½ Łyżeczki bazylii suszonej
- 1 Łyżeczka oregano
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- Szczypta opieprzu oraz soli himalajskiej
W pomidorach wycinamy główki i patroszymy (jak na zdjęciu). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej rozmaryn, pomidory suszone oraz cebulę do zeszklenia. Gdy to nastąpi dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę (ok. 5 minut). Następnie dusimy bez przykrycia do odparowania wody. Gdy na patelni pozostaną jedynie pieczarki dodajemy kaszę oraz tofu i przesmażamy całość przez 1-2 minutki. Następnie dodajemy przyprawy oraz szpinak i podgrzewamy kolejną minutkę.
Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym, faszerujemy i przykrywamy czapeczkami. Smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ok. 35-40 minut. GOTOWE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz