06 czerwca 2017

Wegańska, bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej


DZIEŃ DOBRY!!

Cześć Kochani! Jeżeli zostało Wam trochę ugotowanej kaszy jaglanej i nie wiecie co z nią zrobić to nie martwcie się- przychodzę z pomocą! Dziś mam dla Was przepis na pizzę wykonaną na spodzie czysto jaglanym.


Pizza ta jest efektem braku czasu wynikającego z gorącego dla studenta okresu- sesji. A kiedy taki biedny student musi jeszcze bronić pracę dyplomową to równocześnie powinien wiedzieć jak naginać czasoprzestrzeń, aby przetrwać.

Kiedy mózg pracuje na pełnych obrotach to obowiązkowo trzeba podawać mu paliwo. Im to paliwo lepszej jakości, tym efektywniej działa. Pizza na spodzie pszennym z pewnością nie da naszemu organizmowi wiele dobrego, ale taka na spodzie z kaszy jaglanej brzmi znacznie lepiej!

Muszę przyznać, że wyszła pyszna- ciasto spokojne się kroi, a dodatki jak zwykle możecie dobrać według gustu (jednak polecam Wam wykonać bazę pieczarkową, gdyż do pizzy jest idealna!) Pięknego dnia!




Spód

  • 60g Kaszy jaglanej, ugotowanej, wystudzonej i ugniecionej tłuczkiem do zimniaków
  • 40g Mąki jaglanej
  • 1-2 Łyżki oregano 
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej
  • Szczypta pieprzu

Składniki łączymy za pomocą dłoni, papier do pieczenia posypujemy mąką i formujemy na nim okrąg dociskając ciasto do papieru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

  • 400g Pieczarek, obranych , opłukanych i startych na tarce
  • Szczypta soli himalajskiej, pieprzu oraz łyżeczka oregano

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nie cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem do momentu, w którym pieczarki puszczą wodę. Gdy tak się stanie ściągamy pokrywkę i smażymy całość do redukcji płynu.

Dodatki
  • ½ Puszki kukurydzy
  • 1 Pomidor malinowy, 
  • ½ Kostki ulubionego tofu, 
  • ½ Papryki czerwonej, 
  • ½ Małej cukinii, 

Dodatki kroimy w kostkę. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki. Na pieczarkach układamy pozostałe składniki, brzegi oraz wierzch zwilżamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i jemy!

SMACZNEGO!!


1 komentarz:

  1. Kiedyś robiłam pizza na spodzie z kaszy ale bez dodatku mąki :) Twoja pizza również mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń