25 czerwca 2017

Wegańska surówka ukraińska, puree z kalafiora i pulpety z ryżu i cieciorkei



DZIEŃ DOBRY!

CZEŚĆ KOCHANI! Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest MEGA ciepło i bez klimatyzacji w domu, aż ciężko cokolwiek zrobić. Słońce tak mocno przygrzewa że nawet bieganie o dziewiątej rano kończy się coraz większą opalenizną… Pamiętajcie- ze słońcem nie ma żartów! Oczywiście dzięki niemu dostarczamy sobie witaminę D- ale wystarczy ok. 15 minut na słonku, aby wytworzyć jej dzienną dawkę!

W takie dni człowiek nawet nie ma ochoty na siedzenie w kuchni z piekarnikiem czy garnkami. Jednak „coś” jeść trzeba, a to „coś” co przygotowałam ostatnio wyszło wspaniałe!

Zaczęło się od surówki ukraińskiej, czyli surówki wykonanej głównie z kapusty czerwonej i majonezu- zobaczyłam taką w niewegańskiej części lodówki i postanowiłam zrobić ją w wersji vege. Nie było w tym nic trudnego, gdyż wystarczyło zamiast majonezu użyć jogurtu sojowego z dodatkiem musztardy i czarnej soli.

Od razu pomyślałam, że przecież nie zjem samej surówki i w związku z tym wyprodukowałam pulpety z ryżu i cieciorki.

Aby kapusta nie była smutna, że jest jedynym warzywem na talerzu dorobiłam puree z kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego. Całość mimo połączenia różnych smaków komponuje się przepysznie! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego popołudnia!


Surówka
  • 1 Młoda kapusta czerwona, opłukana i bardzo drobno poszatkowana/starta
  • 1 Cebula, bardzo drobno posiekana
  • 1 Małe jabłko, starte na tarce o średnich oczkach
  • Sok z jednej cytryny
Sos

  • 250ml Jogurtu sojowego (użyłam z Kauflanda)
  • 2 Ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ½ Łyżeczki czarnej soli 
  • 1 Łyżeczka musztardy dijon
  • Szczypta pieprzu

Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski, polewamy sokiem z cytryny i ugniatamy dłońmi przez 1-2 minutki. Następnie dociążamy ją od góry i pozostawiamy na min. 1 godzinę. W miseczce łączymy składniki na sos.

Gdy kapusta odstoi swoje dodajemy jabłko cebulę oraz sos i dokładnie łączymy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej całą noc.


Sos kalafiorowy

  • 1 Kalafior, opłukany i ugotowany na parze
  • ok. 300ml mleczka kokosowego
  • 3 Ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu

Miękki kalafior blendujemy z dodatkiem mleka koksowego. Na dnie garnuszka podsmażamy czosnek na 1 łyżce nierafinowanego oleju kokosowego, następnie dodajemy zblendowaną kalafior i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy o gotujemy minutkę.


Pulpety
  • 60g Ryżu jaśminowego, ugotowanego w bulionie warzywnym
  • 60g Ciecierzycy (waga suchej), namoczonej i ugotowanej do miękkości
  • 1 Cebula, bardzo drobno posiekana i podsmażona na 1-2 łyżkach oleju kokosowego
  • Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej
  • 1 Łyżeczka curry
  • 1/2 Łyżeczki czosnku

Składniki ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dłoni. formujemy kuli i pieczemy po ok. 15 minut z każdej strony w temperaturze 190 stopni Celsjusza.


3 komentarze:

  1. Faktycznie wygląda to wszystko obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pulpeciki wygladają przesłodko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń