DZIEŃ DOBRY!
CZEŚĆ KOCHANI! Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest MEGA ciepło i bez klimatyzacji w domu, aż ciężko cokolwiek zrobić. Słońce tak mocno przygrzewa że nawet bieganie o dziewiątej rano kończy się coraz większą opalenizną… Pamiętajcie- ze słońcem nie ma żartów! Oczywiście dzięki niemu dostarczamy sobie witaminę D- ale wystarczy ok. 15 minut na słonku, aby wytworzyć jej dzienną dawkę!
W takie dni człowiek nawet nie ma ochoty na siedzenie w kuchni z piekarnikiem czy garnkami. Jednak „coś” jeść trzeba, a to „coś” co przygotowałam ostatnio wyszło wspaniałe!
Zaczęło się od surówki ukraińskiej, czyli surówki wykonanej głównie z kapusty czerwonej i majonezu- zobaczyłam taką w niewegańskiej części lodówki i postanowiłam zrobić ją w wersji vege. Nie było w tym nic trudnego, gdyż wystarczyło zamiast majonezu użyć jogurtu sojowego z dodatkiem musztardy i czarnej soli.
Od razu pomyślałam, że przecież nie zjem samej surówki i w związku z tym wyprodukowałam pulpety z ryżu i cieciorki.
Aby kapusta nie była smutna, że jest jedynym warzywem na talerzu dorobiłam puree z kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego. Całość mimo połączenia różnych smaków komponuje się przepysznie! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego popołudnia!
- 1 Młoda kapusta czerwona, opłukana i bardzo drobno poszatkowana/starta
- 1 Cebula, bardzo drobno posiekana
- 1 Małe jabłko, starte na tarce o średnich oczkach
- Sok z jednej cytryny
- 250ml Jogurtu sojowego (użyłam z Kauflanda)
- 2 Ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ½ Łyżeczki czarnej soli
- 1 Łyżeczka musztardy dijon
- Szczypta pieprzu
Gdy kapusta odstoi swoje dodajemy jabłko cebulę oraz sos i dokładnie łączymy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej całą noc.
Sos kalafiorowy
- 1 Kalafior, opłukany i ugotowany na parze
- ok. 300ml mleczka kokosowego
- 3 Ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu
Pulpety
- 60g Ryżu jaśminowego, ugotowanego w bulionie warzywnym
- 60g Ciecierzycy (waga suchej), namoczonej i ugotowanej do miękkości
- 1 Cebula, bardzo drobno posiekana i podsmażona na 1-2 łyżkach oleju kokosowego
- Szczypta pieprzu oraz soli himalajskiej
- 1 Łyżeczka curry
- 1/2 Łyżeczki czosnku
Faktycznie wygląda to wszystko obłędnie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje równie dobrze!
UsuńTe pulpeciki wygladają przesłodko :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/