13 grudnia 2016

Wegańska zalewajka


 Cześć!

Mam dzisiaj dla Was przepis na wegańską wersję zupki, która u mnie w domu robiona jest od zawsze- zalewajka. Jej głównym składnikiem są pokrojone w kostkę ziemniaki, które zalewa się żurkiem (stąd nazwa). W podstawowej wersji dodaje się do niej również kiełbasę (czy inne "mięsne rzeczy") dzięki czemu zupa nabiera lekko wędzonego aromatu- my zastępujmy te składniki wędzonym tofu. Zupa nie odbiega smakiem (z tego co pamiętam z mięsnych czasów) od wersji niewegańskiej i jest przepyszna! Podajemy koniecznie z chlebem- ja użyłam TEGO, który przepis pojawił się ostatnio. Gorąco polecam!



Składniki
  • 6 Ziemniaków, obranych, opłukanych i pokrojonych w średniej grubości kostkę
  • 1 Duża marchew lub 2 małe marchewki, obrane, opłukane i pokrojone w talarki
  • 1 Korzeń pietruszki, obrany, opłukany i pokrojony w talarki
  • 200g Wędzonego tofu, pokrojonego w grube kwadraty (jak na zdjęciu)
  • 1,25l Bulionu warzywnego
  • 250ml Żurku
  • 1 Mała cebula, opalona nad ogniem/gazem
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane 
Przyprawy
  • 3 Liście laurowe
  • 4 Ziarenka ziela angielskiego
  • 2 Ziarenka owocu jałowca
  • Szczypta suszonego majeranku i lubczyku ogrodowego
  • Szczypta kurkumy
  • Pieprz i sól- do smku
Wykonanie
  1. Do garnka przekładamy liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz cebule, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa lekko zmiękną, a bulion będzię się już gotował dodajemy żurek
  2. Na koniec dodajemy tofu, majeranek, lubczyk, kurkumę, oraz sól i pieprz wedle uznania i wyłączamy palnik. Pozostawiamy na min. 10 minut, aby zupa nabrała wędzonego aromatu za sparwą tofu. Podajemy z chlebem. Gotowe!
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz