18 grudnia 2016

Zdrowe szaszłyki


Cześć!

Dzień dobry w niedzielę! Dziś nie przychodzę do Was z przepisem (gdyż byłoby to za dużo powiedziane), a z pomysłem na obiad. Mianowicie- pieczone szaszłyki, czyli po prostu pieczone warzywa. Przygotowałam do nich chipsy jarmużu (które uwielbiam), frytki z batata i jogurtowy sos czosnkowy! Miłego dnia!



Składniki
  • Ulubione warzywa (u mnie dynia, burak, brukselka, marchew, papryka zielona i czerwona), obrane, opłukane i pokrojone w kostkę
  • 1 Duży batat, obarny i pokrojony w grube frytki
  • Jarmuż
  • 300ml Jogurtu sojowego
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 Ząbki czosnku, starte na tarce o drobnych oczkach
  • Pęczek szczypiorku, umyty i drobno posiekany
  • 2 Cebule, pokrojone w plastry
Przyprawy
  • 1 Łyżka sosu sojowego
  • Pieprz cayenne
  • Sól himalajska (do posypania frytek)
Wykonanie
  1. Do miski przekładamy warzywa (oprócz batata), polewamy oliwą, sosem sojowym oraz posypujemy pieprzem, łączymy wszystko za pomocą dłoni. Odstawiamy na ok. 30 minut
  2. Batat polewamy łyżką oliwy z oliwek
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy warzywa i pieczemy z batatem przez 1 godzinę w 200 stopniach Celsjusza (lub krócej-do miękkości)
  4. Jogurt łączymy z czosnkiem i szczypiorkiem 
  5. Chipsy z jarmużu przygotowujemy według TEGO przepisu
SMACZNEGO!


1 komentarz: