Cześć!
Dzień dobry w niedzielę! Dziś nie przychodzę do Was z przepisem (gdyż byłoby to za dużo powiedziane), a z pomysłem na obiad. Mianowicie- pieczone szaszłyki, czyli po prostu pieczone warzywa. Przygotowałam do nich chipsy jarmużu (które uwielbiam), frytki z batata i jogurtowy sos czosnkowy! Miłego dnia!
Składniki
- Ulubione warzywa (u mnie dynia, burak, brukselka, marchew, papryka zielona i czerwona), obrane, opłukane i pokrojone w kostkę
- 1 Duży batat, obarny i pokrojony w grube frytki
- Jarmuż
- 300ml Jogurtu sojowego
- 2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 Ząbki czosnku, starte na tarce o drobnych oczkach
- Pęczek szczypiorku, umyty i drobno posiekany
- 2 Cebule, pokrojone w plastry
Przyprawy
- 1 Łyżka sosu sojowego
- Pieprz cayenne
- Sól himalajska (do posypania frytek)
Wykonanie
- Do miski przekładamy warzywa (oprócz batata), polewamy oliwą, sosem sojowym oraz posypujemy pieprzem, łączymy wszystko za pomocą dłoni. Odstawiamy na ok. 30 minut
- Batat polewamy łyżką oliwy z oliwek
- Na patyczki do szaszłyków nadziewamy warzywa i pieczemy z batatem przez 1 godzinę w 200 stopniach Celsjusza (lub krócej-do miękkości)
- Jogurt łączymy z czosnkiem i szczypiorkiem
- Chipsy z jarmużu przygotowujemy według TEGO przepisu
SMACZNEGO!
Naprawdę bardzo zdrowe!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/