03 grudnia 2016

Kalarepka z kapustą


Kochani!

Mam dla Was przepis na mój wczorajszy, szybki obiadek. Bardzo proste połączenie, ale jakie smaczne! Kalarepka i kapusta z dodatkiem wędzonego tofu i ciecierzycy daje nam miseczkę szczęścia!
Bardzo lubie takie proste dania, gdyż składniki są ogólnie dostępne, a wykonanie jest szybkie i proste. Kalarepa to moja miłość z dzieciństwa i mam do niej ogromny sentyment (mogłabym ją jeść w każdej postaci). Gorąco polecam i życzę spokojnej soboty!


Składniki
  • 200g Kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę (waga po obraniu)
  • 200g Kapusty, umytej i posiekanej w kwadraty
  • 100g Tofu wędzonego, pokrojonego w kostke
  • 50g Ziaren ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i ugotowanej przez ok. 1 godzinę (waga przed namoczeniem)
  • 3 Duże różyczki brokuła
  • 1 Cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 3 Ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 Łyżki nierafiowanego oleju kokosowego
Przyprawy
  • 1 Łyżeczka rozmarynu
  • 1 Łyżeczka kurkumy
  •  1 Łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 Łyżki płatków drożdżowych
  • Szczypta chili i soli
Wykonanie
  • Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, rozmaryn i ziarna kolendry, podsmażamy przez chwilkę
  • Dorzucamy kalarepę i duszimy do momentu, aż odrobinę zmięknie
  • Gdy to nastąpi dorzucamy kapustę oraz brokuł i dusimy całość do miękkości- nie za długo, aby z warzyw nie zrobiła się "papka"
  • Pod koniec duszenia dodajemy resztę przypraw oraz tofu i wyłączamy palnik. Jemy ciepłe z ciecierzycą. Gotowe!
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz