11 czerwca 2017

Pizza z cieciorki i kalafiora (wegańska, bezglutenowa)


DZIEŃ DOBRY!

Cześć Kochani! Trzy dni mnie tu nie było, a wydaje mi się jakby z miesiąc! Nie samą nauką człowiek żyje więc mam dla Was nowy przepis!

W ten weekend w Kaufland możecie zakupić blaszkę do pizzy na promocyjnej cenie za 5,99 zł. Blaszka taka oczywiście nie jest niezbędna do pizzy, ale z pewnością ciasto na niej przygotowane będzie lepiej dopieczone, gdyż posiada ona dziurki.

No dobra, ale po co ja tak właściwie wyjeżdżam z tą blaszką? Gdyż dziś znowu przepis na pizzę. Tym razem spód wykonany z... cieciorki i kalafiora! Przy tym spodzie ważne, aby po rozdrobnieniu dokładnie odcisnąć kalafior przez ściereczkę, aby masa nie była zbyt wilgotna.

Na wierzch przygotowałam sos/farsz z kaszy jaglanej i cebuli- muszę przyznać, że wyszedł wyśmienity. Do tego kilka plastrów bakłażana i wegański parmezan- całość PYCHA!

W taki piękny dzień, aż szkoda siedzieć w domu- ja uciekam biegać i Was również zachęcam o wyjścia na zewnątrz! Miłego dnia !!



Na wierzch
  • 60g Kaszy jaglanej, ugotowanej i ugniecionej tłuczkiem do ziemniaków
  • 3 Cebule, drobno posiekane
  • 2-3 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych
  • Kilka plastrów bakłażana
  • 50-100ml mleka migdałowego/sojowego

Przyprawy
  • 2 Łyżki cebuli granulowanej
  • 2 Łyżeczki czosnku suszonego
  • Szczypta pieprzu oraz soli
Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy kaszę i przesmażamy przez ok. 3-4minutki (cały czas mieszamy i dolewamy mleko, aby kasza nie przypaliła się). Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz płatki drożdżowe i smażymy jeszcze 2-3 minutki (mleka dolewamy tyle, aby masa miała konsystencję bardzo gęstego jogurtu)

+ Kilka łyżek wegańskiego parmezanu (KILK)- zarówno użytego na sos jak i na wierzch

Ciasto
  • 300g Kalafiora, mocno rozdrobnionego w malakserze-na piasek, 
  • Puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu- 240g) 
  • 4 Łyżki płatków drożdżowych 
  • 2 Łyżki płatków jaglanych 
  • 2 Łyżeczki oregano 
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej 
  • 1 Łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin + do posmarowania

Rozdrobniony kalafior bardzo dokładnie odciskamy przez ściereczkę, ciecierzycę blendujemy na gładko. Wszystkie składniki na ciasto łączymy za pomocą dłoni. Ciasto układamy w dowolny kształt i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowane ciasto zwilżamy oliwą i posypujemy wegańskim parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut (lub dłużej- musi być podpieczone). Po tym czasie nakładamy dodatki, posypujemy parmezanem i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i gotowe!

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłam pizzy! Taki pomysł mnie przekonuje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń