DZIEŃ DOBRY!
Już wtorek- jak ten czas szybko leci... a ja razem z nim. Właśnie wracam z przebieżki i jestem zwarta i gotowa zasiąść do nauki oczywiście!
Dla Was mam jednak coś pysznego! Co powiecie na pulpety w sosie porowo-pieczarkowym? Mnie zachwyciły i mam nadzieję, że Wam również posmakują.
Pulpety z zewnątrz wyglądają jak to pulpety- duże kulki, ale w smaku wyszły idealne. W środku znajdziemy niespodziankę w postaci kawałeczków tofu- dzięki czemu stają się one bogatsze w białko! Dodatkowo pulpety te zostały upieczone w piekarniku, zamiast klasycznego smażenia.
Sos natomiast to połączenie pieczarek i pora- muszę przyznać wyszedł wspaniały. Mleczny kolor zawdzięcza mleczku kokosowemu, a odcień żółci to sprawka szczypty kurkumy. Do tego płatki drożdżowe i czarna sól!
Jednym słowem MAGIA! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia!!
Pulpety
- 70g Dowolnego ryżu pełnoziarnistego
- 4 Łyżki płatków jaglanych
- 4 Łyżki płatków drożdżowych
- 2 Łyżki warzyw suszonych
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ok. 50g ulubionego tofu, pokrojonego w malutkie kostki
- 1-2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin, do posmarowania pilpetów
Przyprawy
- 2 Łyżki cebuli granulowanej
- 2 Łyżeczki czosnku suszonego
- 1 Łyżeczka czarnej soli himalajskiej (oczywiście w razie braku może być inna)
- 1 Łyżeczka lubczyku ogrodowego
- Pieprz/chili- wedle gustu
Ryż z warzywami suszonymi, cebulą granulowaną, czosnkiem suszonym i świeżym gotujemy do miękkości ok. 35-40 minut- stopniowo dolewając wodę. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez 2 minutki. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe oraz jaglane i cały czas mieszając podgrzewamy do zgęstniania (trwa to max. 2 minutki). Do dłoni nakładamy 1 łyżkę masy, formujemy pół pulpeta. Na środek nakładamy kilka kosteczek tofu i przykrywamy drugą łyżką masy. Lepimy w dłoniach na kształt pulpeta.
Tak przygotowane pulpety wstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu smarujemy oliwą z oliwek extra virgin i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza po ok. 15 minut z każdej strony.
Sos pieczarkowo-porowy
- 1 Por, drobno posiekany
- 200g Pieczarek, obranych i posianych w kosteczkę
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 3 Ząbki czosnku, drobno posiekane
- Pęczek pietruszki, posiekany
- 200ml Mleczka kokosowego
- 1 Łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Przyprawy
- Łyżka cebuli granulowanej
- Łyżeczka czosnku suszonego
- Łyżeczka czarnej soli himalajskiej
- 4 Łyżki płatków drożdżowych
- Szczypta pieprzu i kurkumy
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy por, czosnek świeży oraz suszony i pieczarki, dusimy do miękkości ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy przez 2-3 minutki. Następnie w szklance łączymy wodę z mąką i dodajemy 1-2 łyżki wywaru z patelni. Wlewamy mieszankę na patelnię i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Na sam koniec dodajemy przyprawy oraz pietruszkę, mieszamy i gotowe!
Pomysł genialny! Podoba mi się taka niespodzianka w środku :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Aż się proszą, żeby je przyrządzić:) czy zamiast suszonych warzyw(nie posiadam)mogę dać startą marchewkę i czy można pominąć tofu?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak- zarówno można użyć tartych warzyw, jak i pominąć tofu. Pozdrawiam! ;-)
UsuńSuper,dziękuję:)
Usuń