13 czerwca 2017

Wegańskie pulpety z niespodzianką w sosie porowo-pieczarkowym


DZIEŃ DOBRY!

Już wtorek- jak ten czas szybko leci... a ja razem z nim. Właśnie wracam z przebieżki i jestem zwarta i gotowa zasiąść do nauki oczywiście!

Dla Was mam jednak coś pysznego! Co powiecie na pulpety w sosie porowo-pieczarkowym? Mnie zachwyciły i mam nadzieję, że Wam również posmakują.

Pulpety z zewnątrz wyglądają jak to pulpety- duże kulki, ale w smaku wyszły idealne. W środku znajdziemy niespodziankę w postaci kawałeczków tofu- dzięki czemu stają się one bogatsze w białko! Dodatkowo pulpety te zostały upieczone w piekarniku, zamiast klasycznego smażenia.

Sos natomiast to połączenie pieczarek i pora- muszę przyznać wyszedł wspaniały. Mleczny kolor zawdzięcza mleczku kokosowemu, a odcień żółci to sprawka szczypty kurkumy. Do tego płatki drożdżowe i czarna sól!

Jednym słowem MAGIA! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia!!



Pulpety
  • 70g Dowolnego ryżu pełnoziarnistego
  • 4 Łyżki płatków jaglanych
  • 4 Łyżki płatków drożdżowych
  • 2 Łyżki warzyw suszonych
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ok. 50g ulubionego tofu, pokrojonego w malutkie kostki
  • 1-2 Łyżki oliwy z oliwek extra virgin, do posmarowania pilpetów

Przyprawy

  • 2 Łyżki cebuli granulowanej
  • 2 Łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 Łyżeczka czarnej soli himalajskiej (oczywiście w razie braku może być inna)
  • 1 Łyżeczka lubczyku ogrodowego
  • Pieprz/chili- wedle gustu

Ryż z warzywami suszonymi, cebulą granulowaną, czosnkiem suszonym i świeżym gotujemy do miękkości ok. 35-40 minut- stopniowo dolewając wodę. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez 2 minutki. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe oraz jaglane i cały czas mieszając podgrzewamy do zgęstniania (trwa to max. 2 minutki). Do dłoni nakładamy 1 łyżkę masy, formujemy pół pulpeta. Na środek nakładamy kilka kosteczek tofu i przykrywamy drugą łyżką masy. Lepimy w dłoniach na kształt pulpeta.

Tak przygotowane pulpety wstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu smarujemy oliwą z oliwek extra virgin i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza po ok. 15 minut z każdej strony.

Sos pieczarkowo-porowy

  • 1 Por, drobno posiekany
  • 200g Pieczarek, obranych i posianych w kosteczkę
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 3 Ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Pęczek pietruszki, posiekany
  • 200ml Mleczka kokosowego
  • 1 Łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Przyprawy


  • Łyżka cebuli granulowanej
  • Łyżeczka czosnku suszonego
  • Łyżeczka czarnej soli himalajskiej 
  • 4 Łyżki płatków drożdżowych
  • Szczypta pieprzu i kurkumy

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy por, czosnek świeży oraz suszony i pieczarki, dusimy do miękkości ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy przez 2-3 minutki. Następnie w szklance łączymy wodę z mąką i dodajemy 1-2 łyżki wywaru z patelni. Wlewamy mieszankę na patelnię i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Na sam koniec dodajemy przyprawy oraz pietruszkę, mieszamy i gotowe!

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Pomysł genialny! Podoba mi się taka niespodzianka w środku :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się proszą, żeby je przyrządzić:) czy zamiast suszonych warzyw(nie posiadam)mogę dać startą marchewkę i czy można pominąć tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak- zarówno można użyć tartych warzyw, jak i pominąć tofu. Pozdrawiam! ;-)

      Usuń