19 czerwca 2017

Wegański fasolowy sos czosnkowo-serowy


DZIEŃ DOBRY!!

Witajcie Kochani! Chciałam napisać, że właśnie zaczynamy weekend, ale przecież dziś już poniedziałek. Przybywam do Was z świetnym sposobem na przemycenie fasoli do swojego menu w sposób niezauważalny, ale przede wszystkim PYSZNY!!

Jak to najlepiej zrobić? Ukryć go w makaronie- bo makaron każdy lubi! Oczywiście w trosce o czytelników, którzy makaronu nie jadają przepis posiada dwa sposoby podania. Pierwszy to sos z kokardkami z pszenicy durum, natomiast drugi to makaron spaghetti z CUKINII!

Sos wyszedł MEGA aromatyczny, a w połączeniu z groszkiem zielonym i makaronem (czy to cukiniowym czy zwykłym) smakuje i prezentuje się wprost wspaniale!

Żeby wersja z prawdziwym makaronem nie była nadto uboga w warzywa upiekłam kalafior i był to strzał w dziesiątkę, gdyż jak wicie kalafior pieczony nabiera orzechowego posmaku, co w połączeniu z sosem serowo-czosnkowym komponuje się świetnie.

Co tu dużo gadać- tego trzeba spróbować! Pięknego dnia!




Sos (na dwie porcje makaronu)
  • Puszka fasoli cannellini + 3 łyżki zalewy
  • 6 Ząbków czosnku
  • 50-100ml mleka migdałowego/nerkowcowego
  • 5 Łyżek płatków drożdżowych
  • 1 Biała cebula, bardzo drobno posiekana
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Przyprawy
  • 1 Łyżeczka czarnej soli
  • 1 Łyżeczka czosnku mielonego
  • Szczypta pieprzu

Czosnek pieczemy do miękkości. Fasolę blendujemy z trzema łyżkami zlewy na gładko. Na dnie garnuszka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim upieczony i wyciśnięty czosnek oraz cebulę do zeszklenia. Następnie wlewamy masę fasolową i podgrzewamy cały czas mieszają drewnianą łyża do zagotowania, stopniowo dolewając mleko, aby konsystencja przypominała gęsty sos. Gdy w garnuszku zacznie bulgotać dodajemy płatki drożdżowe oraz przyprawy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1-2 minutki w razie potrzeby dolewamy mleko.



Propozycja podania I
  • Kalafior, upieczony z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek przy okazji pieczenia czosnku
  • Groszek zielony
  • Makaron z pszenicy durum ugotowany al dente

Propozycja podania II

Makaron cukiniowy (na jedną porcję)
  • 2 Cukinie średniej wielkości, opłukane i przekrojone na pół
  • 1 Mała cebula, drobno posiekana
  • Szczypta soli himalajskiej oraz przyprawy curry (dla koloru)
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Za pomocą obieraczki do warzyw (O TAKIEJ) robimy makaron. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Gdy cebula zeszkli się wrzucamy makaron cukiniowy i podsmażamy ok. 3-4 minutki, aby troszkę zmiękł. Następnie przecedzamy go na sitku.
+
Groszek zielony

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo delikatny w smaku (zwłaszcza w wersji z cukinia):)

    OdpowiedzUsuń
  2. I w smaku też taki jest pomimo czosnku pieczonego :)

    OdpowiedzUsuń