03 maja 2017

Curry z batata i marchewki z soczewicą czerwoną oraz ryżem jaśminowym


CZEŚĆ!!

Dzień dobry w ostatni wolny dzień- od jutra wracamy do rzeczywistości! Wolny czas stanowczo zbyt szybko upływa. Jedynym pocieszeniem jest to, że matura już dawno za mną i nie żyję w strachu przed arkuszem- chociaż nadal na wspomnienie matury ściska mnie w gardle...

Dziś mam dla Was prosty przepis na curry z batata i marchewki. Wyszło bardzo aromatyczne, a w połączeniu z pełnoziarnistym ryżem jaśminowym i soczewicą czerwoną mega zdrowo! Warto jeść curry ze względu na kurkumę, która zawiera cenny polifenol jakim jest kurkumina.

Składnik ten wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, tym samym chroniąc Nas przed chorobami, w tym nowotworowymi. Liczne badania wykazały, iż nie tylko zapobiega powstawaniu chorób, a działa leczniczo w przypadku, gdy choroba już trwa.

W przepisie wykorzystujemy mleczko kokosowe, które w połączeniu z batatem oraz marchewką nadaje całemu daniu słodyczy-nie myślcie jednak, że to deser! Dzięki przyprawie curry danie jest bardzo wyraziste- po prostu PYCHA! Gorąco polecam i życzę przyjemnego popołudnia!



Składniki
  • Duży batat, obrany i pokrojony w kostkę
  • Średniej wielkości młode marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 1 Papryka czerwona, pokrojona w paseczki
  • 2 Garście szpinaku
  • Kilka różyczek brokuł
  • 70g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej
  • 200-250 ml mleczka kokosowego
  • 50g Ryżu jaśminowego (waga suchego)
  • Plaster imbiru, drobno posiekany
  • 4 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane 
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Przyprawy
  • 1/2 Łyżeczki nasion gorczycy białej
  • 1/2 Łyżeczki nasion kminu rzymskiego 
  • 2 Łyżeczki curry
  • Szczypta czarnej soli himalajskiej oraz pieprzu (opcjonalnie- zależy czy Wasza przyprawa curry posiadała znaczne ilości zarówno soli, jak i pieprzu/chili- ja przyprawę robię sama bez soli i zmniejszam ilość pieprzu- wolę sama dodać do konkretnej potrawy)
  • Szczypta czosnku suszonego oraz cebuli granulowanej
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim imbir, czosnek, gorczycę oraz kumin- przez ok. minutkę. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.

Gdy cebula zeszkli się dodajemy batata, paprykę oraz marchew, podlewamy odrobiną wody i dusimy całość do jędrności warzyw (sprawdzamy czy batat nie jest już surowy)- warzywa nie mogą być zbyt miękkie, gdyż będziemy jeszcze gotować soczewicę.

Po tym czasie dodajemy wspomnianą soczewicę, brokuł oraz mleczko kokosowe i dusimy całość do miękkości soczewicy. Pod koniec dodajemy resztę przypraw oraz szpinak, podgrzewamy minutkę i wyłączamy palnik. Podajemy z ryżem- gotowe!

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz