CZEŚĆ!!
Dzień dobry Kochani! Jakieś plany na weekend? Ze swojej strony mogę polecić wszelką aktywność fizyczną! Nie ważne co robimy- ważne, żeby być w ruchu! (oczywiście wszystko z umiarem). Wówczas, jak po każdym wysiłku przychodzi pora na uzupełnienie niedoborów.
Dziś mam dla Was pomysł jak to zrobić- przed Wami przepis na pyszniutki obiad. Moim zdaniem na pierwszy rzut oka przypomina typowy "śląski obiad" i właśnie to miałam na celu. Smakowo jednak zaskoczy niejednego, gdyż zamiast mięsa mamy boczniaki- i to jakie!
Pyszne słono-słodkie, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, rumiane boczniaki z dużą ilością czosnku, którego aromat został zbilansowany melasą z morwy białej. Do tego modra kapustka i kasza gryczana- czego można chcieć więcej? Życzę Wam pięknego dnia!
Kapusta (ok. 4 porcje)
- Mała główka kapusty czerwonej (ok. 10 liści), opukana i drobno poszatkowana min. 40 minut przed gotowaniem
- 1 Duża cebula, drobno posiekana
- 1 Jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego + 1 Łyżka mąki gryczanej
- 2 Łyżeczki octu jabłkowego
- Pieprz i sól himalajska- wedle uznania
Do duszącej się, miękkiej kapusty dodajemy zawartość patelni, jabłko, ocet oraz przyprawy energicznie mieszamy i podgotowujemy bez przykrycia ok. 5 minut. Gotowe!
Boczniaki (porcja dla jednej osoby)
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby wraz z marynatą i dusić pod przykryciem do momentu, gdy puszą wodę. Następnie smażyć bez przykrycia do odparowania wody i uzyskania rumianego koloru.
Boczniaki (porcja dla jednej osoby)
- 250g Boczniaków, opłukanych i osuszonych papierowym ręcznikiem
- 1 Duża cebula posiekana w pióra + 1-2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 Łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 Łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 Łyżeczka melasy z morwy białej
- 5 Ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 Łyżeczka cebuli granulowanej
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- Szczypta pieprzu cayenne
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby wraz z marynatą i dusić pod przykryciem do momentu, gdy puszą wodę. Następnie smażyć bez przykrycia do odparowania wody i uzyskania rumianego koloru.
SMACZNEGO!
Mój mąż jest wielkim fanem boczniaków. Zapisuję do zrobienia, bo prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Pozdrawiam cieplutko! :-)
Usuń