06 maja 2017

Słono-słodkie boczniaki z kapustą modrą i kaszą gryczaną


CZEŚĆ!!

Dzień dobry Kochani! Jakieś plany na weekend? Ze swojej strony mogę polecić wszelką aktywność fizyczną! Nie ważne co robimy- ważne, żeby być w ruchu! (oczywiście wszystko z umiarem). Wówczas, jak po każdym wysiłku przychodzi pora na uzupełnienie niedoborów.


Dziś mam dla Was pomysł jak to zrobić- przed Wami przepis na pyszniutki obiad. Moim zdaniem na pierwszy rzut oka przypomina typowy "śląski obiad" i właśnie to miałam na celu. Smakowo jednak zaskoczy niejednego, gdyż zamiast mięsa mamy boczniaki- i to jakie!

Pyszne słono-słodkie, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, rumiane boczniaki z dużą ilością czosnku, którego aromat został zbilansowany melasą z morwy białej. Do tego modra kapustka i kasza gryczana- czego można chcieć więcej? Życzę Wam pięknego dnia!



Kapusta (ok. 4 porcje)
  • Mała główka kapusty czerwonej (ok. 10 liści), opukana i drobno poszatkowana min. 40 minut przed gotowaniem
  • 1 Duża cebula, drobno posiekana
  • 1 Jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego + 1 Łyżka mąki gryczanej
  • 2 Łyżeczki octu jabłkowego
  • Pieprz i sól himalajska- wedle uznania
Kapustę zalewamy wrzątkiem do połowy jej wysokości. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, ale nie rozgotowania! Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy mąkę- i podsmażamy całość przez 1-2 minutki cały czas mieszając.

Do duszącej się, miękkiej kapusty dodajemy zawartość patelni, jabłko, ocet oraz przyprawy energicznie mieszamy i podgotowujemy bez przykrycia ok. 5 minut. Gotowe!

Boczniaki (porcja dla jednej osoby)

  • 250g Boczniaków, opłukanych i osuszonych papierowym ręcznikiem
  • 1 Duża cebula posiekana w pióra + 1-2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Marynata
  • 1 Łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 Łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 Łyżeczka melasy z morwy białej 
  • 5 Ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1 Łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • Szczypta pieprzu cayenne
Do miski przełożyć boczniaki i dodać składniki marynaty. Wszystko delikatnie wymieszać- aby nie uszkodzić boczniaków. Wstawić do lodówki na min. 40 minut.

Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby wraz z marynatą i dusić pod przykryciem do momentu, gdy puszą wodę. Następnie smażyć bez przykrycia do odparowania wody i uzyskania rumianego koloru.

SMACZNEGO!






2 komentarze:

  1. Mój mąż jest wielkim fanem boczniaków. Zapisuję do zrobienia, bo prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Pozdrawiam cieplutko! :-)

      Usuń