CZEŚĆ!
Witajcie w poniedziałek! Mam dziś kolokwium, na które muszę powtórzyć jeszcze kilka rzeczy dlatego tylko podrzucam Wam przepis, który jest zaskakująco prosty i szybki.
Mianowicie MEGA CHRUPKIE naleśniki! Wprost idealne do wszelkiego rodzaju past. Ich przygotowanie to max. 10 minut ze sprzątaniem. Świetne na do pudełka do pracy/szkoły czy jako przekąska podczas filmu. To jakiej wielkości będą naleśniki zależy tylko i wyłącznie od Nas, gdyż to my decydujmy jaki kształt im nadamy! Ja uciekam do książek, a Wam życzę pięknego dnia!!
Składniki
- 60g Mąki orkiszowej 1850
- 35g Letniej wody
- Szczypta soli himalajskiej
Składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto, dzielimy na trzy
części. Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy. Patelnię z powłoką
nieprzywierającą rozgrzewamy przez ok 2-3 minutki. Na rozgrzanej patelni pojedynczo
podpiekamy każdy naleśnik po ok. 1-2 minutki z każdej strony.
Podajemy z ulubioną pastą i gotowe!
Uwagi: W razie gdyby ciasto było zbyt suche należy
delikatnie zwilżyć paluszki ;-)
Według mnie bardziej to podpłomyki niżeli naleśniki ale z pewnością smaczne :)
OdpowiedzUsuńCo to za zielona pasta? Z awokado czy zielonego groszku? :)
Oczywiście, że TAK! Nazwa zupełnie wyleciała mi z głowy, pisząc tytuł posta, liczyłam że ktoś z Was mi pomoże! Dziękuję bardzo! :-)
UsuńMasz na myśli podpłomyki? :) Nie ma za co :)
UsuńA jak zrobiłaś pastę? :)
Tak ;-) Po prostu zblendowałam groszek zielony z brokułami ugotowanymi na parze do tego szczypta soli, pieprzu- prosto, smacznie i pożywnie!
UsuńMoja pasta z zielonego groszku jest podobna: rozgnieciony widelcem zielony groszek :D Z dodatkiem brokulów musi być pyszna.... jeśli ktoś lubi może dodać czosnek albo tahini :)
UsuńDla mnie to bardziej podpłomyki, co nie zmienia faktu, że na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak! Mega pyszne. Tak to podpłomyki- nazwa mi umknęła. ;-)
Usuń