29 maja 2017

Mega chrupkie wegańskie naleśniki pełnoziarniste


CZEŚĆ!

Witajcie w poniedziałek! Mam dziś kolokwium, na które muszę powtórzyć jeszcze kilka rzeczy dlatego tylko podrzucam Wam przepis, który jest zaskakująco prosty i szybki.

Mianowicie MEGA CHRUPKIE naleśniki! Wprost idealne do wszelkiego rodzaju past. Ich przygotowanie to max. 10 minut ze sprzątaniem. Świetne na do pudełka do pracy/szkoły czy jako przekąska podczas filmu. To jakiej wielkości będą naleśniki zależy tylko i wyłącznie od Nas, gdyż to my decydujmy jaki kształt im nadamy! Ja uciekam do książek, a Wam życzę pięknego dnia!!




Składniki
  • 60g Mąki orkiszowej 1850
  • 35g Letniej wody
  • Szczypta soli himalajskiej

Składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy przez ok 2-3 minutki. Na rozgrzanej patelni pojedynczo podpiekamy każdy naleśnik po ok. 1-2 minutki z każdej strony.
Podajemy z ulubioną pastą i gotowe!

Uwagi: W razie gdyby ciasto było zbyt suche należy delikatnie zwilżyć paluszki ;-)







7 komentarzy:

  1. Według mnie bardziej to podpłomyki niżeli naleśniki ale z pewnością smaczne :)
    Co to za zielona pasta? Z awokado czy zielonego groszku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że TAK! Nazwa zupełnie wyleciała mi z głowy, pisząc tytuł posta, liczyłam że ktoś z Was mi pomoże! Dziękuję bardzo! :-)

      Usuń
    2. Masz na myśli podpłomyki? :) Nie ma za co :)
      A jak zrobiłaś pastę? :)

      Usuń
    3. Tak ;-) Po prostu zblendowałam groszek zielony z brokułami ugotowanymi na parze do tego szczypta soli, pieprzu- prosto, smacznie i pożywnie!

      Usuń
    4. Moja pasta z zielonego groszku jest podobna: rozgnieciony widelcem zielony groszek :D Z dodatkiem brokulów musi być pyszna.... jeśli ktoś lubi może dodać czosnek albo tahini :)

      Usuń
  2. Dla mnie to bardziej podpłomyki, co nie zmienia faktu, że na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Mega pyszne. Tak to podpłomyki- nazwa mi umknęła. ;-)

      Usuń