19 maja 2017

Domowe masło migdałowe i sposób na jego wykorzystanie, czyli wegańskie rafaello


CZEŚĆ!

Dzień dobry w piąteczek! Słoneczko za oknem i od razu chce się żyć! Chociaż muszę przyznać, że temperatura od kilku dni jest dla mnie za wysoka, to lepsze to niż chmury i deszcz.

Ale przejdźmy o rzeczy- z pewnością nie raz zauważyliście na półce sklepowej produkt o śmiesznie wysokiej cenie. Na przykład tahini czy masło orzechowe- fistaszki to chyba najtańsze "orzechy" (bo w rzeczywistości jest to warzywo strączkowe), a cena masła orzechowego w sklepie przyprawia o uśmiech na twarzy i sprawia, że przechodzę na dział z orzechami, aby kupić je na wagę i zrobić masełko w domu.

Oczywiście orzechy trzeba obrać, jednak osoby, które są w "ciągłym biegu" mogą nabyć już obrane. Dodatkowo trzeba posiadać malakser, ale taki sprzęt dla weganina(i nie tylko) to ratunek- robi kotlety, masła orzechowe, pasty, więc jego koszt szybko się zwróci. I co najważniejsze trzeba mieć chęć na kucharzenie!

Nie można nie wspomnieć o składzie! Gotowe masło orzechowe bardzo często zawiera sól i dodatkowe oleje roślinne- ale po co? W domu przygotujemy masło bez dodatków- tylko orzechy.

To samo w przypadku tahini- sezam to nie "złoto" jak wskazuje na to cena za mały słoiczek tahini. Wystarczy patelnia oraz malakser i tahini gotowe w pół godziny!

W związku z tymi "wywodami" dziś mam dla Was przepis na masło- nie orzechowe, a migdałowe, które również do "taniochy" nie należy. A jak już zrobicie masło to od razu możecie przygotować pyszniutkie pralinki! Czyż nie wspaniale? Miłego dnia Kochani!!




Masło migdałowe
  • 200g Migdałów + malakser 

Migdały wrzucamy o malaksera i włączamy na ok. 15 minut. Masło jest gotowe, gdy masa jest konsystencji kupnego masła orzechowego- półpłynna.


Rafaello
  • 50g Kaszy jaglanej, porządnie opłukana 
  • Ok. 150-200 ml mleka roślinnego (do ugotowania kaszy- kokosowe/owsiane/ryżowe + 2-3 łyżeczki ulubionego słodzidła, jeżeli Wasze mleko jest mało słodkie. Ja miałam ryżowe o smaku waniliowym marki dream rice, które dla mnie jest wystarczająca słodkie samo w sobie.) 
  • 3 Łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia 
  • 3 Łyżki mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami) 
  • 5 Łyżeczek masła migdałowego 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach/mące kokosowej. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki i gotowe!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz