CZEŚĆ!
Dzień dobry w piąteczek! Słoneczko za oknem i od razu chce się żyć! Chociaż muszę przyznać, że temperatura od kilku dni jest dla mnie za wysoka, to lepsze to niż chmury i deszcz.
Ale przejdźmy o rzeczy- z pewnością nie raz zauważyliście na półce sklepowej produkt o śmiesznie wysokiej cenie. Na przykład tahini czy masło orzechowe- fistaszki to chyba najtańsze "orzechy" (bo w rzeczywistości jest to warzywo strączkowe), a cena masła orzechowego w sklepie przyprawia o uśmiech na twarzy i sprawia, że przechodzę na dział z orzechami, aby kupić je na wagę i zrobić masełko w domu.
Oczywiście orzechy trzeba obrać, jednak osoby, które są w "ciągłym biegu" mogą nabyć już obrane. Dodatkowo trzeba posiadać malakser, ale taki sprzęt dla weganina(i nie tylko) to ratunek- robi kotlety, masła orzechowe, pasty, więc jego koszt szybko się zwróci. I co najważniejsze trzeba mieć chęć na kucharzenie!
Nie można nie wspomnieć o składzie! Gotowe masło orzechowe bardzo często zawiera sól i dodatkowe oleje roślinne- ale po co? W domu przygotujemy masło bez dodatków- tylko orzechy.
To samo w przypadku tahini- sezam to nie "złoto" jak wskazuje na to cena za mały słoiczek tahini. Wystarczy patelnia oraz malakser i tahini gotowe w pół godziny!
W związku z tymi "wywodami" dziś mam dla Was przepis na masło- nie orzechowe, a migdałowe, które również do "taniochy" nie należy. A jak już zrobicie masło to od razu możecie przygotować pyszniutkie pralinki! Czyż nie wspaniale? Miłego dnia Kochani!!
- 200g Migdałów + malakser
Rafaello
- 50g Kaszy jaglanej, porządnie opłukana
- Ok. 150-200 ml mleka roślinnego (do ugotowania kaszy- kokosowe/owsiane/ryżowe + 2-3 łyżeczki ulubionego słodzidła, jeżeli Wasze mleko jest mało słodkie. Ja miałam ryżowe o smaku waniliowym marki dream rice, które dla mnie jest wystarczająca słodkie samo w sobie.)
- 3 Łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 3 Łyżki mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami)
- 5 Łyżeczek masła migdałowego
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach/mące kokosowej. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz