CZEŚĆ!
Dzień dobry Kochani!! Wczoraj "wybiło" mi dwusetne polubienie na Facebook! Bardzo dziękuję za każde kliknięcie, gdyż to oznacza, że podoba Wam się to co robię, a to jest dla mnie największą motywacją do dalszej pracy!
Dziś mam dla prosty i wiosenny przepis na krem z botwinki. Wyszedł przepyszny! Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego ma piękny kolor i jest niebiańsko kremowy. Wykonanie to góra pół godzinki ze sprzątaniem, a stopień trudności przygotowania jest niemal zerowy!
Idealny z wczesnymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Możecie również podać go np. z białą fasolą. To co, botwinki w dłoń? Miłego dnia Kochani! ;-)
Składniki (dwie miseczki)
- 1 Duży pęczek botwinki (mój miał trzy duże buraczki), opłukany, obrany i podzielony na łodygi, liście i buraki, wszystko drobno posiekane
- 1 Czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- 1 Młoda marchew, obrana, opłukana i starta na tarce o średnich oczkach
- 1 Mała pietruszka, obrana, opłukana i starta na tarce o średnich oczkach
- Kawałek selera, obrany, opłukany i starty na tarce o średnich oczkach
- Kawałek pora (biała część o wysokości ok. 5 cm), opłukany i drobno posiekany
- 150ml Mleczka kokosowego
- Sok z ½ cytryny
- 1 Łyżeczka octu jabłkowego
Przyprawy
- 2 Liści laurowe
- 2 Ziarna ziela angielskiego
- Szczypta czarnej soli oraz pieprzu
- 1 Łyżeczka lubczyku suszonego
- Szczypta majeranku
Na dnie garnka rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, por oraz
cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy ziele angielski, liście laurowe, marchew,
pietruszkę, seler oraz buraczki z botwinki, całość przesmażamy przez 2-3
minutki. Po tym czasie zalewamy bulionem warzywnym/wodą do pokrycia, dodajemy
sok z cytryny i gotujemy 15-20 minut.
Następnie dorzucamy łodygi botwinki i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie
dodajemy resztę przypraw, ocet oraz mleczko kokosowe i podgrzewamy całość przez
ok. minutkę. Zawartość garnka blendujemy na krem i podajemy z posiekanymi
listkami.
SMACZNEGO!
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie!
UsuńNie robiłam jeszcze botwinki z mleczkiem kokosowym, ale.... może warto spróbować :D
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz zrobić, bo to pyszne połączenie! Pozdrawiam :-)
Usuń