CZEŚĆ!
Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was propozycję jak w prosty sposób zastąpić makron, sprawiając przy tym, że danie stanie się mniej kaloryczne, ale nie mniej smaczne!
Makaron z CUKINII! Pewnie niejednokrotnie już go widzieliście, gdyż Internet jest pełen przepisów na warzywne makarony. Ja sama przygotowywałam makaron z cukinii wiele razy, zanim doszłam do ideału smakowego.
Oczywiście nie martwcie się, jeżeli nie posiadacie urządzenia do warzywnego makaronu- wystarczy obieraczka do ziemniaków (tylko bez ząbków!) i troszeczkę chęci ;-)
Ale wracając do przepisu- metodą prób i błędów wreszcie udało mi się stworzyć idealny przepis na makaron z cukinii z pomidorowym sosem soczewicowym, zagęszczonym mleczkiem kokosowym. Do tego czosnek i imbir, dzięki któremu danie nabiera wspaniałego aromatu. Całość komponuje się wspaniale! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia!!
Sos (na jedną porcję)
- 80g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej
- 4 Pomidory malinowe, opłukane i pokrojone na ćwiartki
- 2 Cebule, drobno posiekane
- 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
- Plaster imbiru o grubości ok. ½ cm, starty na tarce do sera
- Ok. 50ml mleczka kokosowego
- 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 Łyżeczki sosu sojowego
- Szczypta kuminu- całe ziarenka
- 1 Łyżeczka czosnku suszonego
- Szczypta pieprzu cayenne, papryki ostrej
Makaron (na jedną porcję)
- 2 Cukinie średniej wielkości, opłukane i pokrojone na ćwiartki
- 1 Mała cebula, drobno posiekana
- Plaster imbiru o grubości kilku milimetrów, starty na tarce do sera/cytryn
- Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu cayenne
- 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz