28 maja 2017

Jak zastąpić makaron czyli idealne, wegańskie, cukiniowe tagliatelle


CZEŚĆ!

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was propozycję jak w prosty sposób zastąpić makron, sprawiając przy tym, że danie stanie się mniej kaloryczne, ale nie mniej smaczne!

Makaron z CUKINII! Pewnie niejednokrotnie już go widzieliście, gdyż Internet jest pełen przepisów na warzywne makarony. Ja sama przygotowywałam makaron z cukinii wiele razy, zanim doszłam do ideału smakowego.

Oczywiście nie martwcie się, jeżeli nie posiadacie urządzenia do warzywnego makaronu- wystarczy obieraczka do ziemniaków (tylko bez ząbków!) i troszeczkę chęci ;-)

Ale wracając do przepisu- metodą prób i błędów wreszcie udało mi się stworzyć idealny przepis na makaron z cukinii z pomidorowym sosem soczewicowym, zagęszczonym mleczkiem kokosowym. Do tego czosnek i imbir, dzięki któremu danie nabiera wspaniałego aromatu. Całość komponuje się wspaniale! Gorąco polecam i życzę Wam pięknego dnia!!




Sos (na jedną porcję)

  • 80g Soczewicy czerwonej, porządnie opłukanej
  • 4 Pomidory malinowe, opłukane i pokrojone na ćwiartki
  • 2 Cebule, drobno posiekane
  • 3 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • Plaster imbiru o grubości ok. ½ cm, starty na tarce do sera
  • Ok. 50ml mleczka kokosowego
  • 1-2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 Łyżeczki sosu sojowego
Przyprawy
  • Szczypta kuminu- całe ziarenka
  • 1 Łyżeczka czosnku suszonego
  • Szczypta pieprzu cayenne, papryki ostrej
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebule, czosnek, imbir oraz kumin. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem do miękkości i puszczenia soków. Gdy na patelni zrobi się „płynnie” dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem ok. 7 minut. Następnie dodajemy mleczko koksowe oraz sos sojowy i gotujemy do momentu, w którym na patelni będzie „gęsto”. Pod koniec dodajemy resztę przypraw, mieszamy i wyłączamy palnik.


Makaron (na jedną porcję)
  • 2 Cukinie średniej wielkości, opłukane i pokrojone na ćwiartki 
  • 1 Mała cebula, drobno posiekana
  • Plaster imbiru o grubości kilku milimetrów, starty na tarce do sera/cytryn
  • Szczypta soli himalajskiej oraz pieprzu cayenne
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Za pomocą obieraczki do warzyw robimy makaron. W przypadku nitek, które zawierają nasiona należy je usunąć poprzez odcięcie-takie nitki będą węższe, ale My nie chcemy nasion ;-) Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim imbir oraz cebulę. Gdy cebula zeszkli się wrzucamy makaron cukiniowy i podsmażamy ok. 3-4 minutki, aby troszkę zmiękł. Następnie przekładamy go na talerz zostawiając na patelni cebulę. Lekko solimy, dodajemy pieprz i mieszamy. Łączymy makaron z sosem i gotowe!

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz