24 maja 2017

Prosty lodowy torcik


CZEŚĆ! 

Dzień dobry Kochani! Właśnie wróciłam z uczelni i nie mam nawet chwili dla siebie- muszę szybko wprowadzić ostateczne poprawki do pracy, gdyż jutro rano będę ją drukować w wersji do dziekanatu.

Dla Was mam przepis prosty, ale w tej prostocie kryje się magia smaku! Lody truskawkowo-bananowo-czekoladowe. I nie myślcie sobie, że w masie czekoladowej czuć banany- ich tam nie ma! Jest za to AWOKADO! Takie lody to samo zdrowie- więc moi drodzy blendery w dłoń, a ja wracam do word'a!

Spokojnego popołudnia!!






Część czekoladowa
  • 1 Awokado, rozgniecione
  • 5 Łyżeczek kakao
  • 10 Daktyli suszonych zalanych gorącym mlekiem owsianym/orkiszowym/ryżowym- jedynie do pokrycia
Wycinamy z papieru do pieczenia okrąg o średnicy dna (10cm) i dwa długie paski. Na dno i kładziemy paski, aby wystawały ponad foremkę (żebyśmy mogli później podnieść torcik), a na nie kładziemy wycięty okrąg. Składniki blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie przekładamy ją do formy i wstawajmy do zamrażalki na ok. 30 minut.


Po 30 minutach- część truskawkowo-bananowa
  • 1 Mały zamrożony banan
  • 10 Zamrożonych truskawek + kilka na górę
Składniki blendujemy na gładko i przekładamy na masę czekoladową. Na wierzch kładziemy kilka truskawek i wkładamy do zamrażalki na kilka godzin (trzeba je podglądać). Następnie wyciągamy torcik tak jak to robimy z ciastem- oddzielamy go od formy nożem, po czym ciągniemy za paseczki w górę! Gotowe!!

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Pyszności. W sam raz, żeby się ochłodzić w dzisiejszy upalny dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak- idealny na te "tropiki" za oknem... ;-)

      Usuń