08 maja 2017

Gryczane naleśniki z tofu, szpinakiem oraz sosem grzybowym (bezglutenowe, wegańskie)


CZEŚĆ!

Dobry wieczór! Poniedziałek za Nami! Teraz to już tylko z górki! Ja miałam dziś bardzo ciężki dzień i jedyne o czym marzę to sen. Jednak o Was nigdy nie zapominam! Dziś podsyłam Wam przepis na MEGA PROSTE naleśniki czysto gryczane, zatem bezglutenowe! Są one stanowczo moimi ulubionymi. 

Zaraz po usmażeniu są "sztywne" jednak po chwili spędzonej razem pod przykryciem stają się wspaniale elastyczne i nie ma mowy o tym, aby się "potargały"

Niech Was nie zrażą wykałaczki widoczne na zdjęciu- naleśniki spokojnie można wziąć do ręki! Ja po prostu chciałam upchać do środka jak najwięcej farszu- i tak oto udało się zmieścić całą(!) kostkę tofu bazyliowego i szpinak- wyszło PYSZNIE, a dodatkowo wysokobiałkowo. Całość zwieńczona sosem grzybowym i można jeść! Spokojnego wieczoru Kochani!



Naleśniki (trzy sztuki)
  • 80g Mąki gryczanej (użyłam mąki marki melvit)
  • 140g Wody źródlanej/mleka sojowego
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego + do posmarowania patelni
  • 1 Łyżeczka soli himalajskiej różowej/czarnej

Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Patelnię z nieprzywierającą powłoką wysmarować olejem i porządnie rozgrzać- ok. 3-4. Naleśniki smażyć pod przykryciem po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć razem na talerz, przykryć i odstawić na min. 15 minut, gdyż naleśniki po usmażeniu są "sztywne" pod wpływem wydzielanego ciepła miękną i świetnie się zwijają.


Farsz

  • 180g Tofu z bazylią + kilka łyżek mleka sojowego
  • Szpinak mrożony- ok. 150g
  • 1 Cebula, drobno posiekana
  • 2 Ząbki czosnku, rozgniecione i drobno posiekane
  • Kilka łyżek płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • Szczypta soli, pieprzu oraz czosnku suszonego

Na dnie garnuszka rozgrać olej i podsmażyć na nim czosnek oraz cebulę. Gdy cebula zeszli się dodać szpinak i dusić do miękkości pod przykryciem. W tym czasie do tofu dodać 3-4 łyżki mleka sojowego i "rozciapciać" żeby tofu strukturą było w miarę zwarte- jak twaróg. Gdy szpinak będzie miękki dodać tofu i często mieszając dusić do wyparowania wody. Przyprawić i tak powstałym farszem napełnić naleśniki.


Sos grzybowy

1/2 Porcji z TEGO przepisu lub po prostu- pieczarki podsmażone z cebulą na łyżce oleju kokosowego.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz