28 kwietnia 2017

Jasny sos grzybowy


CZEŚĆ!!

Lubicie pieczarki? Ja uwielbiam w każdej postaci! Będąc na zakupach przy stosiku z nimi często spotykam znawców wszystkiego, którzy z pogardą patrząc na te małe, bezbronne grzybki i mówią "pieczarki to nie grzyby, są bezwartościowe"- rzut oka na wózek tej osoby, a w środku niestety- chipsy.

Szkoda, że pomimo dostępu do Internetu tak wiele osób nadal żyje w przeświadczeniu, iż pieczarki nie posiadają żadnych wartości zdrowotnych... podczas, gdy w rzeczywistości mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, są niskokaloryczne, uniwersalne w kuchni i po prostu pyszne.

Ich właściwości zdrowotne oczywiście są mniejsze niż np. w przypadku grzybów shitakee, jednak zawierają sporo witamin z grupy B. kwas foliowy (zalecany dla kobiet w ciąży) oraz łatwo przyswajalne białko- co dla Nas roślinożerców ma szczególne znaczenie!

Dodatkowo ich cena jest bardzo niska, nawet w przypadku pieczarek organicznych, które swoją drogą często można nabyć w Aldi. Poniżej mam dla Was prosty przepis na jasny sos grzybowy bazujący na pieczarkach ze śmietaną z nerkowców! Można go zjeść np. z kaszą, fasolą czy ryżem- jest pyszny! Nic tylko jeść! Miłego dnia Kochani :D


Składniki
  • 400g Pieczarek, obranych, opłukanych i pokrojonych w plastry
  • 20g Ulubionych grzybów suszonych, namoczonych na noc w 250ml wody
  • 2 Cebule, drobno posiekane
  • 1 Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 Łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

"Śmietana" z nerkowców

40g Orzechów nerkowca, zalanych wodą do pokrycia i odstawionych na noc
Orzechy zblendować z wodą w której się moczyły na gładką masę (w razie zbyt gęstej masy dodać odrobinę wody- powinna konsystencją przypominać gęsty jogurt)

Przyprawy

  • 2 Łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 Łyżka cebuli granulowanej
  • 1 Łyżka oregano
  • Szczypta pieprzu i czarnej soli himalajskiej
Wykonanie

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula zeszkli się dodajemy odsączone grzyby i przesmażamy całość 1-2 minutki. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy całość do miękkości dolewając stopniowo wodę z moczenia grzybów. Gdy pieczarki będą miękkie, a wody dużo, w szklance łączymy śmietanę z nerkowców z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Do grzybów dodajemy przyprawy i mieszamy. Do szklanki ze śmietaną i mąką dodajemy kilka łyżek wywaru z patelni i energicznie mieszamy. Mieszankę przelewamy na patelnię i podgrzewamy ok. 2 minuty często mieszając drewnianą łyżką. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz