CZEŚĆ
Dzień dobry! Często bywa tak, że robimy coś z wielkim zaangażowaniem i wychodzi z tego klapa, jednak czasami sytuacja jest odwrotna- robimy coś "na ostatnią chwilę"/"od niechcenia", a efekt kilkukrotnie przerasta nasze oczekiwania.
Taka sytuacja przydarzyła mi się podczas robienia nuggetsów na które przepis znajdziecie poniżej. Nie miałam zarówno czasu, jak i pomysłu, a jedyne co posiadałam to namoczona cieciorka. W lodówce czekało tofu z krótką datą ważności (z przeceny) i krzyczało, żeby je wykorzystać.
Bez dłuższego zastanowienia ugotowałam kaszę (zawsze się przyda), wrzuciłam cieciorkę do wrzątku i na godzinkę zajęłam się sobą. Gdy się ugotowała stwierdziłam, że po prostu zblenduję ją z tofu, którego jeszcze nie miałam okazji próbować (nie przepadam za chili), przyprawami i tahini. Chwilka dla blendera i.... TO JEST TO! Megaśna masa wylądowała w kaszy, potem lodówka i piekarnik!
Efekt? Przepyszny! Z zewnątrz chrupiące, a w środku niebiańsko mięciutkie. Gorąco polecam! Miłego dnia kochani!!
Składniki (8 kotlecików)
- 100g Tofu z chili
- 60g Ciecierzycy, namoczonej min. 12 godzin i ugotowanej do miękkości
- 1 Łyżka tahini
- 60g Kaszy jaglanej, porządnie opłukanej i ugotowanej
- 2 Łyżki cebuli granulowanej
- Szczypta soli himalajskiej, czosnku suszonego
Podajemy z frytkami- np. z batata!
SMACZNEGO!
Fajnie wyglądają) )
OdpowiedzUsuńI są pyszne! Pozdrawiam :-)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń